eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Tel-Aviv, 2017. február 5.Marihuánás cigarettát szív egy résztvevő a marihuánafogyasztás törvényesítéséért szervezett tüntetésen Tel-Avivban 2017. február 4-én. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Nyitókép: Abir Szultan

Versenyfutás a vegyészekkel - drogkörkép Magyarországon és külföldön

Magyarországon évente hatezer-hétezer olyan bűncselekményt regisztrálnak, amely kábítószerhez köthető - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője a drogellenes világnapon. A fekete gazdaság második legjövedelmezőbb piaca a világon a kábítószer-kereskedelem, amelynek évente csaknem 650 milliárd dolláros forgalma van. A tiltás eddig nem segítette a drog elleni küzdelmet.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett azon bűncselekmények száma, amelyek kábítószerkereskedelemmel kapcsolatosak - mondta az InfoRádiónak Németh Ágnes, az Országos Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési osztályvezetője a drogellenes világnapon.

"Általában évente hat-hétezer olyan bűncselekményt regisztrálunk, amely kifejezetten a kábítószerhez köthető"

- tette hozzá.

Küzdelem Magyarországon

"Mindig az a legnagyobb kihívás, hogy versenyt fussunk a vegyészekkel. Ezek milliárdos üzletágak, amelyek meg tudnak fizetni olyan szakembereket, akik mindig újabb és újabb vegyületeket kreálnak" - hangsúlyozta Németh Ágnes.

Hozzátette azt is, hogy egy új anyag analizálása és listázása a legnagyobb kihívás, mivel mindig jön egy újabb anyag.

Miért jár büntetés?

Az osztályvezető közölte, hogy a termesztés, forgalmazás, birtoklás büntetendő, de bizonyos mennyiség mentesítheti a fogyasztót.

"A saját mennyiség, ha fogyasztó is az illető az bizonyos feltételekkel mentesíthet valakit a következményektől. Sokan azt csinálják, hogy mindig csak egy adagot tartanak maguknál, és azt árulják" - mondta.

Legnépszerűbb szerek Magyarországon és prevenció

"Mindig a legolcsóbb a legnépszerűbb. Egy középiskolai felmérés szerint a 9–10. évfolyamos osztályok körében 15-20 százaléka már kipróbált valamilyen szert" - emelte ki.

Németh Ágnes szerint nagyon nehéz ebben a korban megtiltani a kamaszoknak bármit, mivel ilyenkor mindent ki szeretnének próbálni, ezért nagyon nehéz a megelőzés. De hozzátette azt is, hogy legyen a gyermek életében egy felnőtt, akihez bizalommal fordulhat.

Drogpiac a világban

A kábítószer-kereskedelem a fekete gazdaság második legjövedelmezőbb piaca a világon, évente csaknem 650 milliárd dolláros forgalommal. A helyzeten a tiltás sem segít - hangsúlyozta az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, a drogellenes világnapon.

A Global Financial Integrity nemzetközi szervezet adatai szerint az áruhamisítások után a kábítószer-kereskedelem piaca a legnagyobb a fekete gazdaságban – tájékoztatta az Inforádiót Ritter Ildikó, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa.

"Mintegy 426 és 650 milliárd dollár értékűre becsülték a világ éves illegális kábítószerforgalmát 2017-ben.

Az összes úgynevezett transznacionális bűncselekményből származó bevétel harmadát teszi ki ez a piac. Az Egyesült Államok egy nagyon jelentős piacot visz el innen, míg a termesztés és az előállítás bizonyos típusú kábítószerek esetén Dél-Amerikához köthető, egyre nagyobb és befolyásosabb az afrikai régió is, a legnagyobb felvevőpiacot azonban Európa és Amerika képviseli, a keresleti piacok itt a legnagyobbak" - mondta Ritter Ildikó.

Kannabisz - legalizálják vagy ne?

A kriminológus hozzátette, hogy az illegális kábítószerpiacon a kannabisz származékoknak van a legnagyobb forgalma. Hangsúlyozta, hogy

a tiltás nem javított a helyzeten, ezért jó iránynak tartja például a marihuána legalizálását.

"A tiltás olyan járulékos társadalmi károkat és költségeket okozott, amelyek már többe kerültek, mint maga a jelenség, amelyet tiltani próbáltak. Én hiszem azt, hogy a jövő erre vezet, kiváltképp egy olyan szer esetében, amiről tudjuk, hogy milyen gyógyászati potenciálja is vannak. Az egy másik kérdés, hogy mely államokban, milyen társadalmakban, és milyen intenzitással lehet ezt a fajta dekriminalizációt elindítani.

Nem vagyok abban biztos, hogy ma, a magyar társadalom felkészült és kész erre. "

- hangsúlyozta. Az adatok szerint azokban az államokban, ahol legalizálták a marihuánát, nem nőtt az ezzel összefüggő bűncselekmények száma – hangsúlyozta a szakértő. Szerinte az Európai Unió országaiban hasonló, megengedőbb drogpolitikát kellene kialakítani. Magyarországon ez egyelőre nem várható.

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa szerint viszont 20-25 év múlva a világ jelentős részén megengedőbb jogszabályokat hoznak majd a kannabisz származékokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×