eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Helmut Kohl német kancellár halálának első évfordulóján tartott Budapesti Európa-beszéd című konferencián, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodája rendezett az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen 2018. június 16-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Orbán Viktor: Magyarországnak közép-európai ambíciói vannak

Magyarország tisztában van erejével, nem vágyik európai politikai szerepre, ugyankkor a közép-európai térségben vannak határozott ambíciói - jelentette ki a magyar miniszterelnök egy konferencián.

A migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Európa-beszéd címmel szombaton a fővárosban rendezett konferencián.

A kormányfő Helmut Kohl egykori német kancellár halálának első évfordulóján rendezett tanácskozáson kiemelte: semmilyen dokumentumot nem ismerünk, amelyik azt mondaná, ha "belépsz az unióba, bevándorlóországgá kell válnod".

Kitért arra is: Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre.

Mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk. Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek - közölte.

Hozzátette: magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amit Magyarország képvisel. Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van.

Orbán Viktor azt mondta: Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az, hogy az Európai Unió tagjai egyenrangúak, és értékelte a magyarok barátságát.

Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához: jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához - mondta, hozzátéve, hogy a segítséget exportálni kell és nem a gondokat kell importálni.

Hozzátette:

Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri.

Kifejtette: egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk. Azt tanácsoljuk, mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne - fogalmazott.

A miniszterelnök kijelentette: példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk.

Kiemelte: ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon. Aztán jöjjön, aminek jönnie kell - mondta Orbán Viktor beszéde zárásaként.

Balog Zoltán: Helmut Kohl a 20. század egyik legnagyobb német államférfija

A 20. század egyik legnagyobb német államférfijának nevezte Helmut Kohlt Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke szombaton a Budapesti Európa-beszéd című fővárosi konferencián, olyan embernek, akinek a gondolkodásában elválaszthatatlan volt egymástól a német és az Európai egység.

Az egykori német kancellár halálának első évfordulóján, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodája által rendezett tanácskozáson Balog Zoltán azt mondta, Helmut Kohl nem csupán ismerte és figyelembe vette Kelet-Európa történetét, de azt is tudta, hogy a közepes és kisebb államok hozzájárulása éppúgy fontos Európa erejéhez, mint a nagyoké, valamint "a magyarok barátja volt élete végéig".

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke közölte, Helmut Kohl igazi európai ember volt, akik egyre kevesebben vannak. Úgy fogalmazott, "nagy éjszaka ül a világon és a lelkeken", mert a liberális világszervezetek, cégek és az Európai Unió vezetése a nemzetállamok eltűnésében érdekelt.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője "az egység kancellárjaként és Európa díszpolgáraként" emlékezett a német kereszténydemokrata politikusra halálának első évfordulóján.

Olyan embernek nevezte Helmut Kohlt, aki "mindig is jelentős és tisztelt barátja volt a magyaroknak", és sosem felejtette el, hogy Magyarország nyitotta meg elsőként a határait az NDK-ból távozók előtt. Meggyőződéses európai volt és megbízható partnere az európai szomszédoknak - mondta, jelezve, hogy évi rendszerességűvé kívánják tenni ezt a rendezvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×