eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Egy beteget ápolnak a Bács-Kiskun Megyei Kórház újonnan kialakított intenzív betegápolási részlegén Kecskeméten 2017. november 23-án. A fejlesztés a fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására kiírt pályázat segítségével valósult meg.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Béremelés, lakhatási program és szakápolói ösztöndíjrendszer

Minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kell kezelni a kórházi fertőzések megelőzését - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

Nagy Anikó elmondta, hogy a készülő öt nagy nemzeti egészségprogram célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota. Ezekről a programokról korábban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy, a nagy halálozási rátával rendelkező betegségek esetében

  • a nemzeti rákkontroll-program felújítása mellett elkészül
  • a keringési betegségek nemzeti programja,
  • a gyermekgyógyászati nemzeti program, illetve
  • a mozgásszervi betegségek és
  • a mentálhigiénés betegségek programja.

A miniszter az Arénában arról is beszélt, hogy ha ez az öt nemzeti program megvan, az lehet a váza egy új népegészségügyi programnak, amely felöleli az egészségügyi tevékenységek minden területét, beleértve a prevenciót is.

Nagy Anikó államtitkár most a Magyar Időknek adott interjúban mindemellett határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését, és arról is beszélt, hogy folytatni kell a béremeléseket.

Mint mondta, folytatni szeretnék a béremeléseket, emellett újabb ösztöndíjrendszerek bevezetését is tervezik, elsősorban a szakápolói területeken.

Kezdeményezték egy lakhatási program létrehozását is, amelynek kialakítása folyamatban van.

Nagy Anikó az interjúban arról is beszélt, hogy megerősítik a kórházak pénzügyi és gazdálkodási folyamatainak ellenőrzését és felügyeletét azért, hogy feltárják, milyen okok vezettek az adósságok keletkezéséhez. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az egyes kórházak vezetőivel közösen alakítsanak ki szakmai-pénzügyi cselekvési terveket, elkerülve a további adósság keletkezését.

Kitért arra is, hogy folytatódik a tavaly megkezdett országos gyermeksürgősségi ellátó program, és folytatják a mentőautó-beszerzéseket is.

A tisztiorvosi szolgálat, illetve az országos tiszti főorvos szerepe erősödik, szélesítik hatósági feladatait, ellenőrzési jogkörét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×