eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A felújított Ybl Budai Kreatív Ház, Ybl Miklós egykori vízháza a Várkert Bazár szomszédságában Budapesten 2018. május 18-án. A Pallasz Athéné Alapítványok beruházásában megújult épületben az egykori kávézó ma is hasonló funkcióban működik, a korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító- és rendezvényhelyszínként üzemel. Elöl Szőke Gábor Miklós szobrászművész munkáiból nyilt szabadtéri kiállítás.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Megújult Ybl Miklós budai vízháza Budai Kreatív Ház néven

Ybl Budai Kreatív Ház néven megnyílt Ybl Miklós felújított egykori vízháza a Várkert Bazár mellett.

Ez a terület nemrég még a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listáján szerepelt, 2014-re azonban felújították a Várkert Bazárt, a Vízház rekonstrukciójával pedig most befejeződött a Lánchíd utca megújulása - mondta el az épület sajtóbejárásán Nagy Gábor Tamás első kerületi polgármester.

"Nagyon rövid idő alatt egy nagyon különleges, és szép tartalommal megújulhatott ez az épület is. Ezzel vált egésszé és egységessé Ybl Miklós hajdani álma, az a szépség amelyet ő ide megálmodott és megalkotott, az mostantól kezdve

a Várkert Bazárnál fent a királyi kert rekonstruált területén, és itt lent a Duna-parton a Vízházban teljes szépségében élvezhető"

- mondta. Oláh M. Zoltán a rekonstrukciót végző Konstruma Mérnöki Iroda Kft. vezetője közölte: a munkálatok közben törekedtek a régi elemek és a kortárs motívumok összhangjára.

Budapest, 2018. május 18.
Szőke Gábor Miklós szobrászművész (j2) kiállítása a felújított Ybl Budai Kreatív Házban, Ybl Miklós egykori vízházában a Várkert Bazár szomszédságában Budapesten 2018. május 18-án. A Pallasz Athéné Alapítványok beruházásában megújult épületben az egykori kávézó ma is hasonló funkcióban működik, a korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító- és rendezvényhelyszínként üzemel.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2018. május 18. Szőke Gábor Miklós szobrászművész (j2) kiállítása a felújított Ybl Budai Kreatív Házban, Ybl Miklós egykori vízházában a Várkert Bazár szomszédságában Budapesten 2018. május 18-án. A Pallasz Athéné Alapítványok beruházásában megújult épületben az egykori kávézó ma is hasonló funkcióban működik, a korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító- és rendezvényhelyszínként üzemel. MTI Fotó: Balogh Zoltán

"Tervben volt, hogy megújítják a homlokzatot egy olyan technológiával, amelyik abba az állapotba hozta az épületet, mint újkorában. Egy egykori ipari épületet kellett olyan térszervezéssé átalakítani, amely képes befogadni nyitott funkciókat" - hangsúlyozta.

Kelecsényi Gergely restaurátor azt emelte ki, hogy nem lehetett megőrizni az épület külső és belső formai elemeinek értékeit. "A felújítás keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy megtervezzük az épületnek a restaurátor munkáit, hogy

az Ybl Miklós hagyatékát maradéktalanul, Ybl Miklós szellemiségének megfelelően anyagában állítsuk helyre, rekonstruáljuk, restauráljuk. Igaz ez a belső terek építéskori részleteire is"

- mondta a restaurátor.

A Pallas Athéné Alapítványok beruházásában megújult épületben az egykori kávézórész ma is hasonló funkcióban működik. A korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító és rendezvényhelyszínként üzemel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×