INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

választás

2018

határidő

menetrend

Itt a menetrend: az országgyűlési választás határnapjai

Itt a menetrend: az országgyűlési választás határnapjai

Infostart / MTI

Április 8-ra írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök. A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők, határnapok.

Február 9. - e nap után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést a mintegy 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

Február 17. - a hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon indul, ez azt jelenti, hogy az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.

Március 5. - az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek eddig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. 

Március 6. - országos listát eddig lehet bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Március 24. - a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak eddig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Március 31. - a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél eddig, nagyszombatig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Április 6. - aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával,  eddig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

Április 8. - a választás napja

Április 14. - az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én állapítják meg.

Április 27. - a választás országos eredményét pedig április 27-én.

Május 8. - az új Országgyűlésnek legkésőbb eddig kell megalakulnia.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018