INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

magyar liberális párt

tanya

tanyafejlesztési program

A tanyákon élőkért aggódik a Magyar Liberális Párt

Infostart

A Magyar Liberális Párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány év végén, számos más értelmetlen cél mellett, 2,2 milliárd forintot szánt egy kisvárdai termálvizes lórehabilitációs központ létrehozására, miközben a Tanyafejlesztési Programra idén ennek az összegnek alig több mint a felét szánta a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Tanyafejlesztési Program a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete szakmai programja alapján jött létre 2011-ben. Ez volt az első olyan kezdeményezés, amely kimondottan a több mint háromszázezer, tanyán élő magyarországi állampolgár esélyegyenlőségének biztosítása és versenyképességének javítása érdekében jött létre - olvasható a Magyar Liberális Párt közleményében.

A Tanyafejlesztési Program a tanyákon élők tiszta ivóvízzel történő ellátásával, a tanyasi infrastruktúra fejlesztésével, a tanyák energiaellátásának biztosításával, a dűlőutak karbantartásával és a közbiztonság javításával azt a célt szolgálta volna, hogy létrejöjjenek a tanyás térségek fenntarthatóságának feltételei.

Azonban, ahogy az a kisvárdai termálvizes lórehabilitációs központra szánt 2,2 milliárd forintos keretösszegből is világosan látszódik, a kormány számára fontosabbak az értelmetlen presztízsberuházások, mint a tanyákon élők sorsa és a tanyaprogramban meghatározott célok. Az Orbán-kormány elengedte a tanyákon élők kezét: számolatlanul szórja a milliárdokat saját klientúrájának építésére értelmetlen célok érdekében, miközben a Tanyafejlesztési Programra szánt keretösszeg 2011 óta érdemben nem növekedett, a kitűzött célok pedig nem valósultak meg maradéktalanul. 2017-ben alig több mint 1,1 milliárd forintot szánt a Tanyaprogramra a kormányzat, ami a példaképpen említett lórehabilitációs központnak árának alig a fele. Kijelenthetjük tehát, hogy minden magyarországi tanyán élő nagyságrendileg annyit ér a kormány szemében, mint egy kisvárdai, rehabilitációra szoruló fél ló.

A Magyar Liberális Párt szerint a magyarországi tanyákon élők nem lehetnek másodrangú állampolgárok, ezért a Liberálisok a jövőben is mindent el fognak követni, hogy a következő kormány komolyan vegye a tanyákon élőket, és végre olyan költségvetési támogatásokban részesülhessenek, ami biztosítja a tanyás térségek felzárkóztatását, ezáltal az életkörülményeik javulását is.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018