INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Eltűnt őskori erődöket és középkori várakat ásnak ki a Bükkben

InfoRádió
Több őskori, középkori földvár és kunhalom megóvására és megtisztítására nyert 180 millió forintot a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A helyszínek között van Dédestapolcsány, Cserépfalu, Bükkzsérc és Sajónémeti is, ahol cserjeirtást, holtfahordást, kameracsapdázást, lézerradaros és geofizikai felmérést is terveznek. A régészei munkák egy része már idén elkezdődött, de a feltárásjellegű munkák jövő tavasszal indulnak - írja a boon.hu.

A Verebce-tető és Dédes vára Dédestapolcsány, Mályinka és Nagyvisnyó hármashatárában emelkedik. Itt találhatóak a középkori dédesi vár romjai, a Kis-vár tetején szintén egy középkori erődítés nyomai látszanak. A harmadik, a Verebce-vár 140 hektárnyi, teraszokból álló, sáncokkal körülvett bronzkori-vaskori erősség volt, ma már erdő borítja. A három vár területén régészeti kutatások és feltárások is lesznek.

Eltűnt őskori erődöket és középkori várakat ásnak ki a Bükkben

Cserépfalu mellett Észak-­Keletre, a Mész-tető riolittufa kúpján állt egykor földvár, ettől keletre található az Ördögtorony nevű kaptárkő, itt is megritkítják a növényzetet és régészek vizsgálódnak majd.

A Bükkzsérc felett emelkedő Hódos-tető a Délnyugati-Bükk egyik utolsó tagja a dombság fölött. A 2006-ban kezdődött kutatásoknak köszönhetően több késő bronzkori kincsegyüttes és bronz szórványlelet került elő a lelőhelyről, aminek eredményeként a késő bronzkori magaslati erődített telep fokozottan védett lett. A telepet már visszafoglalta az erdő és a sáncárokrendszert több helyen földutak vágják át. A területet megtisztítják, és a bemutathatóság érdekében ismertetőtáblát helyeznek ki.

A sajónémeti Várhegy földművei viszonylag jó állapotban vannak, de veszélyezteti a cserjésedés és az akác (valószínűleg egy pár évvel ezelőtti gyeptűz miatt sarjadt föl a növény), valamint egy nagyobb beásás. Itt is lesznek kutatások, régészeti feltárás is.

A címlapról ajánljuk