eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Pukli István: „nem csinálnék semmit másképp”

Pukli István: „nem csinálnék semmit másképp”

Elképzelhető, hogy kilép az általa is alapított Polgári Világ Pártjából – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Pukli István.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Pukli István, a Tanítanék Mozgalom arca, a Polgári Párt alapítója, miután kedden kiderült, hogy egy budai iskolában vállalt munkát.

Pukli István: „nem csinálnék semmit másképp”

A történelemtanár a lapnak azt mondta, a politikai és tágabb környezet nem alkalmas arra, hogy radikális változtatási kísérletet befogadjon. Azok tudnak érvényesülni, akik már 27 éve szereplői a magyar politikai közéletnek „Sajnos

nem látom az esélyét annak, hogy bármiféle fordulat bekövetkezhessen

az elkövetkezendő néhány hónapban” – tette hozzá. Sem civilként, sem politikusként nem tudott jelentős változást elindítani – összegezte. Előbbi esetben lehetetlen bármit elérni, utóbbiban számtalan olyan alkut kellene kötni, amire nem hajlandó.

„Van egy belső késztetésem, hogy csont nélkül, következetesen átvigyem ezt az oktatási koncepciót, amit elterveztünk és amit megígértem a nagyközönségnek. Ez viszont a jelenlegi környezetben megoldhatatlan” – fogalmazott. Az általa kidolgozott oktatási tervet szerinte a jelenlegi politikai szférából senki nem tudná hitelesen képviselni, ő pedig egyedül nem elég nagy és erős ehhez.

A politikai erők ma vagy az elmúlt 27 évből profitálnak, vagy nincs kellően erős programjuk és erejük,

melyet a közvélemény-kutatások is igazolnak – véli Pukli István. „Abban érdekeltek csupán, hogy Orbán Viktort megbuktassák, és ez egy óriási nagy szereptévesztés. Nem az lenne elsődlegesen a cél, hogy Orbán bukjon meg, hanem inkább azon kéne gondolkodni, hogy mi történik azután, miután megbukott” – hangsúlyozta. Véleménye szerint a korszakváltást hirdető politikai szereplők, akik állításuk szerint nem fognának össze az elmúlt időszak politikusaival, nem fognak nyerni.

Pukli István: „nem csinálnék semmit másképp”

Szerinte az oktatáspolitikában nem az a megoldás, hogy visszatérünk a 2000-es évek elejére, inkább helyre kell hozni, amit a Fidesz-kormány elrontott, hiszen „az elmúlt évtizedekben megtapasztaltuk milyen az, amikor az önkormányzatoknál vannak az iskolák, láttuk, hogy ez nem működik, ezért kellett ezen változtatni 2010-ben” – fogalmazott.

Az interjúban azt mondta,

elképzelhető, hogy kilép a Polgári Világ Pártjából.

„Ezt a párt többi vezetője már tudja, azonban én kértem meg őket arra, hogy ez egyelőre ne legyen sajtónyilvános, amíg én ezt véglegesen el nem határozom, illetve nem jelentem be” – magyarázta a Tanítanék Mozgalom egykori arca. Mint mondta, már egy ideje a háttérbe vonulta párton belül, mert nem látta, hogy átütő erejű lehetne a kezdeményezés. „Ha a párt tovább küzd a vízióiért, ez az ő dolguk és sok sikert kívánok nekik, de azt gondolom, hogy ez most nem működőképes” – jelentette ki.

Elmondása szerint nem bánta, hogy közéleti szerepet vállalt, ahogy azt sem, hogy kilépett a mozgalomból, és pártot alapított. „Nem csinálnék semmit másképp” – hangsúlyozta. „Mindent végig próbáltam, ami esetleg a célhoz elvezethet, de jelenleg ez tényleg kivitelezhetetlen” – tette hozzá. Úgy érzi, közéleti útja során sikerült megőriznie a hitelét. „Pont azért szálltam ki mindenhonnan, mert a saját igazamat kerestem, nem különböző érdekek mentén haladtam, hanem a saját utamon” – fogalmazott Pukli István.

Jelenlegi munkahelyéről elmondta, hogy egy állami, de speciális tantervű, úgynevezett Montessori-pedagógiát alkalmazó iskolában tanít. Úgy véli, állami rendszerben is van célja a tanárnak,

feladatának érzi, hogy  az adott keretek között a lehető legtöbbet adja a diákoknak,

és csökkentse a rendszer negatív következményeit.

A közéletbe való visszatérés lehetőségéről azt mondta, „ha lesz a magyar népben egy olyan lelkierő, hogy le tudja magáról rázni a mostani béklyót és tényleg szeretne egy hiteles oktatási rendszert megteremteni, ebben az esetben szívesen teszek ennek megvalósulásáért”.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×