eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kezdődik Kína és 16 közép- és kelet-európai ország csúcstalálkozója - a nap hírei

Megérkezett a kínai kormányfő a Budapesten hétfőn kezdődő Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozóra. Budapest rendezheti meg 2019-ben a felnőtt öttusa világbajnokságot. Románia több nagyvárosában ismét több tízezren tüntettek a kormány által tervezett igazságügyi reform ellen. A nap legfontosabb hírei november 26-án.

A kínai kormányfő vezetésével hétfőn kezdődik Kína és 16 közép- és kelet-európai ország csúcstalálkozója Budapesten. Li Ko-csiang már megérkezett Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta. A tervek szerint kedden Orbán Viktor és Li Ko-csiang külön kétoldalú tárgyalást is folytat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt: hétfőn délelőtt több mint ezer üzletember részvételével üzleti fórumot is rendeznek, ezután 23 vállalatközi megállapodás aláírása várható. Közölte azt is, hogy hétfőn írják ki a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának kínai hitelből megvalósuló felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást. A tárcavezető reális célkitűzésnek nevezte, hogy Magyarország legyen Közép-Európában Kína legfőbb exportőre.

Szakaszos forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján szerdáig a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó miatt. A repülőtér környékén és a belvárosban is várhatók lezárások. Kedd este 10 óráig lezárták a Pesti alsó rakpartot, az Apáczai Csere János utcát, a Váci utcát, a Piarista utcát. A Lánchidat, a Széchenyi István teret, a József Attila utcát és a Dorottya utcát szerdán két óráig zárták le. Kedden lezárják a forgalom elől a Kossuth Lajos teret és környékét 12 órától este 9 óráig. Az átmeneti korlátozások a közösségi járatok forgalmát is érintik.

A többi között a tavalyi zárszámadásról szavaz a parlament hétfőn kezdődő kéthetes ülésen. A 4 napos tanácskozás december 4-én ér véget. Hétfőn a képviselők először a közelmúltban elhunyt Pál László korábbi MSZP-s képviselőre emlékeznek. A parlament kedden szavazhat a 2016-os költségvetés végrehajtásának elfogadásáról, csütörtökön pedig az igazságszolgáltatási szervezetek vezetői számolnak be tavalyi tevékenységükről.

A Gulágra málenkij robotra elhurcoltakért mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Magyarok Nagyasszonya templomban, a 8. kerületben. Soltész Miklós, egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár azt mondta: 1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára. Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává.

Megkezdődött a Katolikus Karitász rászorulókat segítő adventi segélyprogramja. Az összefogás célja, hogy szebbé és könnyebbé tegye a nehéz szociális helyzetben élők karácsonyát, másrészt tárgyi és pénzbeli adománnyal segítse megélhetésüket. Az országos akciót a segíteni szándékozók a 1356-os adományvonalon hívásonként 500 forinttal támogathatják.

A vártnál is nagyobb lehet az internetes vásárlások részaránya az adventi hetekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György az M1-en arról beszélt: korábban 20 milliárd forint körüli összeggel számoltak a fekete pénteki akciósorozatra, de könnyen lehet, hogy a végleges összesítéskor ennél sokkal nagyobb számot kapnak majd. Vámos György szerint az internetes kereskedelem Magyarországon a hibákkal együtt összességében biztonságos.

Budapest rendezheti meg 2019-ben a felnőtt öttusa világbajnokságot - ez a Nemzetközi Öttusa Szövetség tbiliszi kongresszusán vált hivatalossá. Ezzel párhuzamosan a laser-run vb-nek is a magyar főváros adhat otthont. 2018-ban öt nemzetközi verseny megrendezésére készül a magyar sportági szövetség: lesz nemzetközi fedettpályás viadal, felnőtt Európa-bajnokság, világkupa-forduló, egyetemi világbajnokság és katonai világbajnokság is Magyarországon.

Románia több nagyvárosában ismét több tízezren tüntettek a kormány által tervezett igazságügyi reform, valamint az adótörvény átfogó módosítása ellen. Legutóbb november 5-én vonultak utcára nagy létszámban szintén az igazságügyi reformtervezet ellen. A tüntetők attól tartanak, hogy a Szociáldemokrata Párt politikai befolyás alá vonja az igazságszolgáltatást, hogy a korrupcióval gyanúsított vezetőik megússzák a felelősségre vonást.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett nyitnak Berlinben a karácsonyi vásárok az egy évvel ezelőtti terrortámadás miatt. A készültséget annak ellenére emelik, hogy a hatóságoknak nincsenek karácsonyi vásárok ellen tervezett merénylet előkészítésére utaló értesüléseik. Az egyik leghíresebb berlini vásáron tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő 12 embert gázolt halálra egy kamionnal.

Már több mint 40 sérültje van a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife délnyugati részén történt diszkóbalesetnek. Vasárnap hajnalban a szórakozóhelyen mintegy négy négyzetméteren szakadt be a padló és az ott lévők egy emeletnyit zuhantak a pincébe. A helyi hatóságok adatai szerint a 40 sérült között van két francia és egy-egy belga, brit, valamint román állampolgár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×