eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Így jut el a nyugdíjasokhoz a karácsonyi ajándék

Így jut el a nyugdíjasokhoz a karácsonyi ajándék

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent a rendelet a nyugdíjasoknak szánt év végi Erzsébet-utalványról.

Megjelent a kormány rendelete a a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére juttatandó Erzsébet-utalványról. A kormány elrendelte, hogy egyszeri juttatásként, egy alkalommal személyenként 10 000 forint értékű étkezési Erzsébet-utalványban kell részesíteni azt a személyt, akinek 2017 novemberében vagy 2017 decemberében a rendeletben felsorolt juttatást folyósítják - írja a Portfolio.

Itt megemlíti a rendelet az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, korhatár előtti ellátást.

Az egyszeri juttatás kézbesítése kizárólag a Magyar Posta feladata. November 24-én megkezdődik az Erzsébet-utalványok postázása is, így az utalványt várhatóan még a karácsonyi ünnepek előtt kézhez kapja minden belföldi nyugdíjas.

A közlönyben megjelent a kormány ezzel kapcsolatos másik döntése is. A 2,7 millió jogosult 10 ezer forintos év végi utalványa ugyanis a költségvetésnek nettó módon 27 milliárd forintba kerül. Ennek érdekében a kormány most arról döntött, hogy 29,2 milliárd forintot utal a Magyar Államkincstárnak, amiből 27 milliárd forint megy az ellátottak pénzbeli juttatásaira, míg 2,2 milliárd forint megy dologi kiadásokra a MÁK-nál. Az átcsoportosítást a kormány az általános tartalék (-14 milliárd forint) és az Országvédelmi Alap (-15,2 milliárd forint) terhére valósítja meg.

Egy átlagnyugdíjban részesülő 12 ezer forintnyi nyugdíjkorrekcióban és 12 ezer forintnyi nyugdíjprémiumban részesülhet, és ehhez jön még hozzá a 10 ezer forintos utalvány,

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×