eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Százával reklamáltak a nyugdíjasok az alacsony pluszpénzek miatt - itt a válasz

Százával reklamáltak a nyugdíjasok az alacsony pluszpénzek miatt - itt a válasz

A Magyar Államkincstár (MÁK) határidőben, a novemberi nyugdíjak utalásával egy időben kiküldte az egyszeri nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiumot, illetve az egyszeri juttatás összegét is.

A jóváírás a pénzintézeteknél november 10-én megtörtént, a nyugdíjasok számláján a pénzösszegek még azon a napon megjelentek, a posta pedig november 15-én kezdi a kézbesítést - közölték.

A Magyar Államkincstár az eddig beérkezett több száz reklamációt - amelyek zömében a kiutalt összeg pontosságát kérdőjelezték meg - folyamatosan vizsgálja, de

eddig egyetlen esetben sem bukkant arra, hogy késedelmes, illetve helytelen összegű kiutalás történt volna.

Az esetek többségében a 80 ezer forint feletti juttatásban részesülő nyugdíjasok reklamálják a nyugdíjprémium összegét, amelyet 12 ezer forintban maximáltak - írta a MÁK.

  • A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja vélhetően teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugellátásban részesülőknek. Erre idén először nyílik lehetőség.
  • A törvény szabályozza a kiegészítő nyugdíjemelést is. A nyugellátást minden januárban az arra az évre tervezett infláció mértékével meg kell emelni. Ha a fogyasztói árak növekedése legalább 1 százalékkal meghaladja a tárgyév tervezett inflációját, akkor novemberben január 1-jéig visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

Idén a költségvetési törvényben meghatározott, tervezett infláció mértéke 1,6 százalék, ugyanakkor a fogyasztói árak az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban. Januárban a nyugdíjakat 1,6 százalékkal emelték.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×