eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Megszólalt az ombudsman a bulinegyed ügyében

Megszólalt az ombudsman a bulinegyed ügyében

Alapjogi visszásság gyanúját veti fel, hogy nincs korlátozva a nyitva tartás.

A Belső-Erzsébetvárosban lakók évek óta harcolnak a bulinegyed több száz vendéglátóhelyével, a hajnali nyitva tartásból eredő konfliktusokat azonban eddig nem sikerült megoldania az önkormányzatnak. Több helyi lakos beadvánnyal fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, elsősorban az erzsébetvárosi képviselő-testületnek az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló rendelete miatt.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes azt válaszolta, hogy az elmúlt években hozzájuk beérkező panaszokkal kapcsolatban megállapították, a jegyző teljesítette a kötelezettségét, de elismerte, hogy egy olyan területen, ahol ennyi szórakozóhely üzemel, képtelenség hatóságilag szabályozni a működést.

"Ám jogosan merül fel a kérdés, hogy elegendő-e a jogszabályszerű hatósági fellépés, ha annak ellenére sem változik érdemben a panaszok alapját képező állapot. A vizsgálatok alapján is egyértelműnek látszik, hogy a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek oly nagy számban működnek, hogy a jegyző hatósági jogkörei adta lehetőségek, azaz pusztán az utólagos szankcionálás nem hoz kellő eredményt" - írja Bándi Gyula, és szerinte felveti az alapjogi visszásság gyanúját, hogy a kerületnek épp azon részében nincs korlátozva az éjszakai nyitva tartás, amelyben szinte egymást érik a vendéglátó üzletek.

A helyi lakók érdekvédő szervezete, az Élhető Erzsébetváros csoport, amely még várja a gyermekek jogaiért síkra szálló szülők beadványára adott válaszokat is, most az ombudsmani állásfoglalás alapján azt követeli, hogy az önkormányzat biztosítson egyenlő jogokat az őket megválasztó állampolgároknak, és ne várjon a tervezett népszavazásra.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×