eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Régóta nem látott szinten az építési kedv

Régóta nem látott szinten az építési kedv

Évtizedes csúcsot érhet el a hazai lakásépítés a következő időszakban: évente akár harmincezer új lakóingatlan is elkészülhet. Az elmúlt években sikerült túllendülni a holtponton, és a kormányzati ösztönzők révén magára talált az ágazat.

Elmozdultak holtpontjukról a hazai lakásépítések az elmúlt másfél-két évben, és bár az elkészülő ingatlanok száma messze van még a csúcstól, a korábbi folyamatokat látva már ez is nagy eredménynek mondható.

A válság alatt 36 ezerről 7300-ra csökkent az egy évben épülő lakások száma. Ilyen mértékű zuhanás sehol máshol a régióban nem történt, a magyarországi szektornak van tehát honnan visszakapaszkodnia. A hazai, négymilliót meghaladó lakásállományból fakadó „követelmény” alapján ideális esetben évente mintegy negyvenezer új lakásnak kellene elkészülnie.

Szakemberek szerint egy átlagos lakóingatlan élettartama száz év, ilyen időtávon pedig jó esetben meg kellene újulnia a teljes állománynak. Ezt a mennyiséget azonban nem tudja egyik évről a másikra elérni a szektor.

A tavalyi tízezer megépült lakás egyelőre csupán a negyede ennek a számnak, idén ugyanakkor már az első fél évben 5004 lakás épült meg, ami 46 százalékkal több mint 2016 első hat hónapjában. Első látásra ugyan ez sem túl sok, azonban jellemzően az adott év második felében, különösen az esztendő vége felé jóval több lakóingatlan készül el. Az elmúlt években a január–júniusi időszakban általában az új lakások mintegy harmadát adták át, az év második felében pedig kétharmadát.

Idén jócskán meghaladhatja a 15 ezret az új lakások száma. Főként úgy, hogy az engedélyek és az egyszerű bejelentések száma tavaly már 31 500 volt, ami 2009 óta nem látott mértékű építési kedvre utal. Ehhez képest az idei első hat hónapban már csaknem húszezer új lakás építése kapott zöld jelzést, ami az előző év azonos időszakához képest újabb 40 százalékkal több tervezett és épülő lakást jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint beértek a kormányzat lakáspiaci intézkedései, amelyek a keresleti és a kínálati oldalt is erősítették. Előbbit főként a családi otthonteremtési kedvezménnyel, utóbbit pedig az értékesítési céllal épülő új lakások forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentésével sikerült elérni. A tárca várakozása szerint már idén megközelítheti a húszezret az új lakások száma, a következő egy-két évben ez a mennyiség harmincezerre is felkúszhat. Ennyi lakást legutóbb 2009-ben húztak fel.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×