eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Éber kómában van a várpalotai hintabalesetben megsérült fiú

Éber kómában van a várpalotai hintabalesetben megsérült fiú

Stabil állapotban van az a 18 éves fiatalember, aki kirepült egy hintából a várpalotai napokon. A szeptember elején történt balesetben összesen öten sérültek meg, a legsúlyosabb sérültet visszaszállították Győrből Veszprémben, ahol azt várják, hogy felébredjen az éber kómából.

A fiatalembert múlt hét pénteken vitték át a győri kórházból a veszprémi intézetbe. Most már stabil a fiú állapota, és éber kómában van – mondta az InfoRádiónak a Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgató-helyettese, Szántó Tamás. A győri kórház idegsebészeti osztályáról szállították vissza egy koponyaműtét után, jelenleg teljesen stabil testi állapotban van, láztalan, mindenféle szövődmény nélkül.

"A szellemi állapota az éber kóma szóval illethető, jelen pillanatban nem tudunk vele kommunikálni.

Nagyon korai jeleket látunk arra, hogy kezd ébredezni.

Az éber kómában a beteg nem kommunikál, de mindenféle fizikai mozgásra képes. A fiatalembernek nincsen olyan sérülésre utaló jele, amely mozgási vagy érzékszervi kiesést jelentene" - mondta Szántó Tamás.

A Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgató-helyettese szerint további műtétekre egyelőre nincs szükség, feltehetően a fiút a továbbiakban rehabilitációs intézetbe fogják átszállítani. De azt még nem lehet tudni, hogy milyen maradandó sérülései vannak.

A baleset még szeptember elején történt Várpalotán, amikor az úgynevezett kalapácshinta egyik szerkezete eltört. A fiút életveszélyes állapotban vitték kórházba, kiesett a hintából, a fejét pedig egy járdaszigetbe verte be. A győri kórházban azonnal megműtöttek. Állapota sokáig kritikus volt.

A balesetben öten sérültek meg. Egy sérültet a mentők a helyszínen elláttak, négy embert pedig kórházba szállítottak. A balesetben egy másik 15 éves fiatal is megsérült, eltört a lábszárcsontja.

A baleset után a kalapácshintát üzemeltető cég vezetője azt mondta az InfoRádiónak, hogy együttműködik a hatóságokkal, és a balesetben súlyosan megsérült fiú családjával is találkozott. Greznár Attila hozzátette azt is, az érintett hinta két éve készült, problémamentesen működött a legnagyobb fesztiválokon is, legutóbbi éves felülvizsgálata pedig júniusban történt meg.

"Mindig arra figyeltünk, hogy a legbiztonságosabb berendezéseket tudjuk megterveztetni és legyártatni, soha nem volt eddig problémánk" - mondta a hinta tulajdonosa.

A baleset körülményeit nemcsak a rendőrség vizsgálja, hanem a várpalotai napokat rendező önkormányzat is belső vizsgálatot indított. Az elsődleges megállapítások szerint minden szükséges engedéllyel rendelkezett a várpalotai napok rendezvényen meghibásodott hinta. A rendőrség egyelőre szakértők bevonásával vizsgálja az ügyet, ezért még mindig nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×