INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

költségvetés

parlament

nyugdíjas szövetkezet

Nekifut a parlament a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásának

Infostart / InfoRádió

Ma folytatják a költségvetés általános vitáját a parlamentben és megkezdik annak a javaslatnak a megvitatását is, amely megteremtené nyugdíjas szövetkezeteket létrehozásának lehetőségét.

Reggeltől a Ház folytatja a költségvetés 30 órás időkeretben meghirdetett, szerdán kezdett általános vitáját, amit várhatóan kora délután fejeznek be a képviselők.

Eztán a parlament megkezdi annak a javaslatnak a vitáját, amely a diákszövetkezetekhez hasonlóan lehetőséget teremtene nyugdíjas szövetkezetek létrehozására. A fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Harrach Péter javaslatának értelmében e közérdekű nyugdíjas szövetkezetek lehetőséget biztosíthatnának a még dolgozni akaró nyugdíjasoknak, hogy kedvezményes feltételekkel visszatérjenek a munkaerőpiacra anélkül, hogy lemondanának nyugdíjukról.

Kósa Lajos korábban a következőképp fogalmazott a nyugdíjas szövetkezetekről:

"Ebben az esetben az ő munkavállalásuk után nem kell társadalombiztosítást, nyugdíj-járulékot, egészségügyi hozzájárulást és semmilyen közköltséget fizetni, hiszen egyébként a nyugdíjasok nyugdíjas voltuknál fogva eleve biztosítottak. Értelemszerűen a nyugdíjukat változatlanul megkapják, és csak az ott végzett munka alapján a fizetésük szja-ját kell befizetni - vagyis 15 százalékot."

Kósa Lajos úgy vélte, hogy több százezren élhetnek a jövőben e lehetőséggel, majd hozzátette, hogy a kormány támogatja az elképzelést.

A Ház mindemellett megvitatja az anyakönyvi eljárásról beterjesztett módosítást is, amely meg kívánja szüntetni az anyakönyvbe korábban bejegyzett betűjellel és a családi név részét nem képező ragadványnévvel rendelkező személyeket – a jelenlegi gyakorlat alapján – érő joghátrányt.

Kapcsolódó hang

Nekifut a parlament a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásának is
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018