eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: ostoba dolog Magyarországot pellengérre állítani

Ostoba dolog Magyarországot pellengérre állítani, amikor az Európai Unió első vagy második legnagyobb növekedését adja, itt csökken a legjobban a munkanélküliség, betartják az összes európai pénzügyi szabályt, csökken az államadósság - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Daimler német autókonszern közgyűlésén csütörtökön Budapesten.

Hozzátette, be kellene látni, nincs sikeres európai gazdaság sikeres európai nemzetgazdaságok nélkül. A 2008-2009-es pénzügyi válság nem konjunkturális válság volt, hanem versenyképességi, szerkezeti válság, így a választ is ebben a dimenzióban kell megfogalmazni - mondta.

A kormányfő úgy látja, az európai versenyképességhez megvan a sikeres Németország, a sikeres Közép-Európa, míg hiányzik egy megreformált Franciaország és egy erős politikai vezetéssel működő Olaszország.

Fontos volna, hogy az "angolokkal való válóperünk" win-win (nyertes-nyertes) szituációval záruljon,a tárgyalások jelenlegi állása lose-lose (vesztes-vesztes) helyzetet mutat

- mondta.

A Mercedes nem csak egy gyár a sok közül

A kecskeméti Mercedes-gyár a német vállalat Magyarországba vetett bizalmának szimbóluma, nem csak egy gyár a sok közül - mondta a továbbiakban Orbán Viktor.

Hozzátette, gyárat a pénzügyi válság idején építették, amikor "nem dobálóztak a beruházásokkal Európában".

A válság idején Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország, előbb is "omlott össze" pénzügyileg. Ebben a nehéz időszakban nem csak pénzügyi döntést jelentett a magyaroknak a beruházás, hanem mutatta, hogy a Mercedes bízik Magyarország jövőjében.

A miniszterelnök reményét fejezete ki, hogy nem bánták meg a beruházást, mint mondta, "a számok elég jól néznek ki", megérte a befektetett 1,3 milliárd euró.

Kiemelte, a Mercedes is benne van a magyar gazdaság felívelő teljesítményében. A 4,1 százalékos első negyedéves gazdasági növekedési adat meglepte az elemzőket, és "nem rossz" a többi uniós állam teljesítményével összevetve, de a miniszterelnök nem elégedett vele, úgy vélte, ennél nagyobb növekedésre is szükség lesz.

Olyan Európa kell, mint egy Mercedes

Erős, biztonságos, önbizalomtól duzzadó Európára volna szükség, ami olyan megbízható, biztonságos és gyors, mint egy Mercedes - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint ez a Mercedesnek is érdeke, hiszen nehéz elképzelni egy nemzetközi vállalattól, hogy versenyképes maradjon akkor, ha az anyaországa nem az. A tagállamok egyenkénti jó teljesítménye az onnan származó nemzetközi cégek sikerének is előfeltétele - monda.

Ezért az unió jövőjéről szóló vitának a kimenetele ugyanolyan fontos a Daimler, mint a tagállamok szempontjából

- tette hozzá.

Magyarország az Európai Unió megingathatatlan tagja, "sorsa össze van kötve" az unió fejlődésével - hangsúlyozta le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy most az EU korábban megkérdőjelezhetetlen versenyképessége veszélybe került, veszít korábbi súlyából a gazdasági teljesítményt és a demográfiát tekintve is.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×