eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
El kell kerülni a rémálomszerű forgatókönyvet - mondta Szijjártó

El kell kerülni a rémálomszerű forgatókönyvet - mondta Szijjártó

Az európai és a brit érdekek figyelembevételével tisztességes megállapodást kell kötni Nagy-Britannia uniós kilépéséről - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalában fogadta a Brexit tárgyalásokért felelős brit minisztert.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására érkezett Magyarországra a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős brit miniszter. David Davis ezekben a hetekben végigjárja az uniós tagországokat, hogy az Európai Bizottság mellett a nemzeti kormányok képviselőivel is tárgyaljon a kilépésről.

El kell kerülni a rémálomszerű forgatókönyvet - mondta Szijjártó

Szijjártó Péter a találkozó után hangsúlyozta: tisztességes megállapodást kell kötni a Brexitről, olyat, amely megfelelően figyelembe veszi és érvényesíti az európai és a brit érdekeket is. 

"A briteknek is az az érdeke, hogy az EU-ban dolgozó britek jogait tiszteletben tartsuk és megvédjük, tehát egy kölcsönös megállapodás esélye kifejezetten jó.

A miniszter úrral folytatott megbeszélésem is egyértelműen arról győzött meg, hogy egy ilyen korrekt megállapodás iránt van brit nyitottság és szándék" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A tárcavezető úgy vélte, hogy minél szélesebb körű, minél átfogóbb szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie az EU-nak Nagy-Britanniával. Ha ugyanis nem képes erre, de a britek megkötik saját szabadkereskedelmi megállapodásukat az erős világgazdasági szereplőkkel – köztük azokkal is, amelyekkel az EU-nak nincs megállapodása – az óriási versenyhátrányt jelentene az unió számára, és drámai hatással lenne Magyarországra is.

A miniszter ezt a forgatókönyvet "rémálomszerűnek" nevezte.

Szijjártó Péter a közös költségvetéshez történő brit hozzájárulás ügyéről szólva úgy fogalmazott, hogy olyan megállapodást kell létrehozni, amely a kilépés utáni jogokat és kötelezettségeket egyensúlyban tudja tartani.

Az előrehozott brit választások hatásaira vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta: egyelőre nem számolnak azzal, hogy a voksolásnak hatása lenne a Brexit menetrendjére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×