eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A putyini Oroszország és a civiltörvény vitája

A putyini Oroszország és a civiltörvény vitája

A kormánypártok szerint a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságát célzó javaslat nem jelent megbélyegzést az érintettek számára, az ellenzék azonban egyáltalán nem így látja.

Az általánosan gerjesztett hisztéria ellenére egyszerű, átláthatósági törvénytervezetről van szó, amely nem érvényesít mást, csak azt, hogy ahogy a közpénzek kifizetései, úgy a civil szervezetek külföldi támogatásai is legyenek nyilvánosak – fogalmazott expozéjában a fideszes Gulyás Gergely.

"Ha valaki több mint 7,2 millió forint támogatást kap, akkor ahhoz bírósági regisztrációs kötelezettség társulna valamennyi érintett szervezet számára egy évben egyszer. Ezen túlmenően ez semmilyen megbélyegzést nem jelent" - mondta a fideszes képviselő.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a tervezet semmilyen értelemben nem követ orosz mintát, szankcióval a regisztráció nem jár az érintettek számra.

A vezérszónokok közül elsőként felszólaló fideszes Vitányi István támogatta az előterjesztést: „Úgy gondolom, hogy az előterjesztők teljes mértékben figyelembe vették az ajánlásokat, így

a beterjesztett javaslat nem csak az alkotmányossági követelményeknek felel meg, hanem nemzetközi összehasonlításban is megfelel a kívánalmaknak”.

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka viszont úgy látta, hogy

a kormány a putyini Oroszországban látható eszközöket alkalmaz:

Ez a törvényjavaslat egy Orbán Viktor személyes utasítására, aljas politikai szándékból benyújtott előterjesztés, amely egy 2010 óta tartó folyamat szerves része, és amelynek közvetlen előzménye, édes testvére, a lex-CEU.”

A putyini Oroszország és a civiltörvény vitája

Hollik István a KDNP részéről azonban úgy vélte, hogy az elmúlt évtizedekben egyre inkább látható ahogy befolyásos üzletemberek – mint Soros György – különböző államok belügyeibe támogatott szervezetek révén próbálnak beavatkozni: „A Soros-féle civilnek nevezett szervezetek, amiket szintén úri módon eltart, ugyancsak mind függetlenek és persze a szakértelem egyedüli letéteményesei.”

Szávay István, a Jobbik képviselője átfogóbb civil-törvény kialakítását szorgalmazta:

Legyen világos és átlátható a civil szférának a működése. De az egész civil szféráról beszéljünk

képviselőtársaim, ne csak a külföldi finanszírozásról. Ha van Magyarországon civil szervezet, amely politikát befolyásol, az éppen a Civil Összefogás Fórum.”

Szél Bernadett, az LMP vezérszónoka azonban a civil szervezetek elleni támadásnak tartotta a fideszes javaslatot: „Teljesen egyértelmű, hogy miről szól ez az egész,

ez a két lépéses putyini recept:

koholt vádak alapján lejáratják a civileket és után törvényi eszközzel megbélyegzik őket.”

Szél Bernadett hozzátette, hogy amennyiben a Ház megszavazza a javaslatot, pártja az Alkotmánybírósághoz fordul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×