eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Itt a CEU válasza: küzdeni fogunk a törvény ellen

Itt a CEU válasza: "küzdeni fogunk a törvény ellen"

A CEU közleményében jelezte, határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Ennek megfelelően az intézmény haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel.

A CEU közleményt adott ki azt követően, hogy az államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását.

Ebben többek között azt írják, hogy

  • a törvény elfogadását nem előzte meg a CEU-val, illetve az érintett magyar szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetés, ami szerintük sérti a demokratikus államokban elfogadott törvényalkotási eljárás alapvető elemeit.
  • a törvény nyilvánvalóan diszkriminatív módon egy amerikai intézmény ellen irányul.
  • az új szabályozás arra törekszik, hogy ellehetetlenítse a CEU számára az amerikai akkreditációjú mester- és doktori fokozatok nyújtását, úgy, ahogyan azt a magyar hatóságok jóváhagyásával tette sok éven át.
  • a törvény olyan büntető jellegű határidőket szab, amelyeknek lehetetlen megfelelni.

„A törvény előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen, amely negyedszázada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része.

Minden jog adta lehetőséget kihasználva küzdeni fogunk a törvény ellen”

– olvasható a közleményben.

Mint írják, Áder János „kölcsönös jó szándék”-ra és a tárgyalások haladéktalan megkezdésére szólít fel. A CEU készen állt arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, de eddig minden erre vonatkozó erőfeszítést visszautasítottak - jelezték. „Amennyiben a kormány valódi megoldást keres, úgy jelét is kell adnia a köztársasági elnök által említett jó szándéknak” – közölte az intézmény

„Ahogy korábban is jeleztem, a CEU készen áll arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, és olyan megoldást keressen, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradjon, ahol 25 éve működik” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

„A tanszabadság azonban nem alku tárgya.

Ez egy olyan alapelv, mely minden jövőbeni tárgyalás alapját kell, hogy képezze.”

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×