INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

múosz

újság

újságíró

érdekképviselet

hargitai miklós

A MÚOSZ-t valódi érdekképviseletté akarja tenni az új elnöke

A MÚOSZ-t valódi érdekképviseletté akarja tenni az új elnöke

Infostart / InfoRádió

A MÚOSZ-nak elsősorban szakmai érdekképviseletként kell működnie a jövőben – hangsúlyozta az InfoRádió megkeresésére a szervezet februárban megválasztott elnöke. Hozzátette: ha egy jogsérelem túlmutat az egyedi ügyön, akkor a szervezet attól függetlenül kiáll az érintett újságíróért, hogy az tagja-e a szervezetnek vagy sem.

„Ez eredendően egy érdekképviseleti szervezet, és szerintem úgy is kellene működnie.

Az más kérdés, hogy ezt az érdekképviseleti profilt az elmúlt években – és a magyar sajtó számára nagyon nehéz években – feladta vagy nem érvényesítette. Én alapvetően ezen szeretnék változtatni” - fogalmazott Hargitai Miklós.

A MÚOSZ-t valódi érdekképviseletté akarja tenni az új elnöke

A reklámadó ügyével kapcsolatban Hargitai Miklós közölte: problémásnak érezzük, mert egyrészt álláshelyeket fenyeget, másrészt pedig ez is abba a lépéssorozatba illeszkedik, ami a piaci alapon működő sajtó mozgásterét szűkíti.

„De egyébként azt gondoljuk, hogy ez első körben alapvetően kiadói és tulajdonosi érdeksérelem, és második körben érinti az újságírókat” - emelte ki Hargitai Miklós.

Az elnök elmondta, hogy ha olyan jogsérelem történik, ami egyrészt a sajtó jogszerű működését fenyegeti, másrészt újságírókat is hátrányosan érint, akkor a MÚOSZ-nak fel kell lépnie, amire egy többlépcsős intézkedési rendszerre készülnek.

„Az első lépés, hogy megszólal a szervezet, és például kiad egy tiltakozó közleményt vagy állásfoglalást. A második, hogy az illetékes hatóságokhoz fordul – ez lehet a médiahatóság, lehet ügyészség – feljelentést tesz, és nemzetközi fórumokhoz is lehet fordulni” - sorolta a vezető.

„Nyilván a fokozatosság elvét be kell tartani, de ezzel a teljes eszközrendszerrel élni kíván a MÚOSZ”

- hangsúlyozta a szervezet elnöke.

„Amikor egy újságírót jogsérelem ér, a MÚOSZ-nak pedig arról kell döntenie, hogy fellép-e az ügyben, két szempontot kell mérlegelnie. Az egyik szempont, hogy az újságíró a MÚOSZ-nak tagja-e, a másik pedig, hogy ez a jogsérelem túlmutat-e az egyedi ügyön, és olyan jelenségnek a tünete-e ami általában érinti az újságírókat” - fejtette ki Hargitai Miklós.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta:

„mivel mi egy egész szakmának vagyunk az érdekképviselete, ilyenkor a MÚOSZ-nak lépnie kell”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

A MÚOSZ-t valódi érdekképviseletté akarja tenni az új elnöke
 
Bővebben a MÚOSZ küldetéséről
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018