eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Durva! A fiatalok magányosságát használja ki a Kék Bálna

Virtuális szektának nevezte az InfoRádió által megkérdezett internetes tartalmakkal foglalkozó szakember a fiatalokra nagyon veszélyes Kék Bálna mozgalmat. Elindítója, egy orosz férfi már börtönben van.

Célkeresztben a magányos tinédzserek

„Egy zárt, közösségi csoportként indult, az alkalmazás csak később indult el. A terv az volt, hogy ötven feladaton keresztül az öngyilkosságig vezesse a felhasználókat.”

Azért tudott jól működni, mert kevesen kerültek be, akik hencegtek azzal, hogy olyan klub tagjai, amibe nem jut be akárki – mondta az IT-Café főszerkesztője.

„Az orosz férfi olyan fiatalokat választott ki, akik magányosak, csalódottak. Nagyon sokat beszélgetett velük,

ettől úgy érezték, végre valaki odafigyel rájuk.”

Durva! A fiatalok magányosságát használja ki a Kék Bálna

A kedvesség fenyegetéssé válik

Az elején egyszerűek a feladatok, például „rajzolj le egy bálnát”, majd „karcold egy tűvel az alkarodba”, aztán egyre nehezednek a feladatok – mondta Szűcs Péter. Hozzátette, a tinédzserek folyamatos visszajelzést kapnak arról, hogyan teljesítenek, dicséretet kapnak, ha pedig nem teljesítik határidőre a feladatokat, változik a beszélgetés hangneme: a kedvesség fenyegetéssé válik.

„Mivel sokat elárultak magukról a fiatalok, lehet is mivel zsarolni vagy fenyegetni.”

Ez egy modernkori, internetes szekta – hangsúlyozta az IT-Café főszerkesztője. A csoport vezetője a jelentkezők közül moderátorokat választott ki, ezért a csoport a letartóztatása után „önjáróvá” vált – tette hozzá Szűcs Péter.

„Az orosz férfi a letartóztatásakor azzal védekezett, semmilyen jogsértést nem követett el, senkit nem ölt meg, igazából segített ezeknek a fiataloknak, meghallgatta őket, törődött velük, foglalkozott velük és kiutat mutatott nekik. Ők választották ezt az utat.

Ezzel a rendőrség sem tud mit kezdeni.”

Durva! A fiatalok magányosságát használja ki a Kék Bálna

A szülők felelőssége, hogy beszélgessenek a gyerekkel és figyeljenek oda, mit csinál az interneten – hangsúlyozta az IT-Café főszerkesztője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×