eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Valki László: Súlyos üzenet lenne hátat fordítani Strasbourgnak

Valki László: Súlyos üzenet lenne hátat fordítani Strasbourgnak

Az InfoRádiónak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint a magyar kormánynak semmi esélye arra, hogy megváltoztassa az Emberi Jogok Európai Bíróságát, csak azért, mert nem tetszenek neki a strasbourgi testület ítéletei. Orbán Viktor miniszterelnök annyit tehet, hogy kezdeményezi Magyarország kilépését az Emberi Jogok Európai Egyezményéből, de ennek nagyon rossz üzenete lenne - tette hozzá Valki László.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azt mondta: az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntései veszélyeztetik a magyarok biztonságát, ezért

javasolta a testület működésének megreformálását

néhány fontos ponton.

A kormányfő a bíróságnak arra a március közepén meghozott ítéletére reagált, amelyben az EJEB kimondta, hogy a magyar hatóságok jogellenesen tartottak fogva és toloncoltak ki két bangladesi menedékkérőt még 2015 őszén. Magyarországnak ezért fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a panaszosoknak.

Az esetről múlt vasárnap Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte, támogatják a fellebbezést, és felvetette, ha ez eredménytelen lesz, akkor meg kell vizsgálni, hogyan lehet megszüntetni a strasbourgi bíróság joghatályát Magyarországon.

Arról, hogy Magyarországnak milyen lehetőségei vannak az ügyben, az InfoRádió Valki László nemzetközi jogászt kérdezte.

A szakértő azt mondta: amikor Magyarország 1993-ban csatlakozott az Európa Tanácshoz, egyúttal elfogadta az Emberi Jogok Európai Egyezményét is. Ezt először 1950-ben kötötték, majd később számos jegyzőkönyvvel egészítették ki. Az Európa Tanács 47 tagállama számára egyformán kötelezőek azok a normák, amelyek az egyezményben foglaltak. Ezek között vannak azok a normák, amelyek a strasbourgi bíróság kötelező igénybevételére vonatkoznak. Ez kimondja, hogy az az ország, amely ellen magánszemély eljárást kezd, köteles elfogadni a bíróság ítéletét.

A testület tevékenységét az Európa Tanácsnak és az egyezményben részes államoknak van joguk felülvizsgálni. Ha Magyarország részéről befut egy módosítási javaslat, akkor bonyolult procedúra keretében el kellene érnie a magyar félnek, hogy a tanács és az államok ehhez hozzájáruljanak – fejtette ki Valki László.

A nemzetközi jogász szerint

erre azonban nincs semmi esély,

mert tudják, hogy nem technikai módosításról van szó, hanem arról, hogy a magyar kormány kibújna néhány kötelezettség végrehajtása alól. „Ez nem fog sikerülni” - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az egyezményből bármikor ki lehet lépni, a felmondási idő hat hónap. Ez ugyanakkor súlyos üzenet lenne, és azt jelentené, hogy

Magyarország nem kívánja betartani azokat az alapvető emberi jogi normákat,

amelyek a római egyezményben foglaltatnak – emelte ki.

Valki László elmondta, hogy korábban az oroszok panaszkodtak a testületre, míg Fehéroroszország nem is csatlakozott az egyezményhez. A többi európai ország azonban részese a megállapodásnak, ahogy a kontinensen kívüli államok is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×