eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így dől el a Római-part sorsa

Így dől el a Római-part sorsa

Hamarosan végleges döntés születhet a római parti védmű végleges nyomvonaláról. A Városháza és a 3. kerületi polgármester a part menti tervet támogatja, a helyi civilek viszont tiltakoznak a Római-part környezetének várható átalakítása miatt.

A 3. kerületi önkormányzat képviselő-testülete csak a meglévő gyakorlatot erősítette meg, miután szerdán elfogadta azt az előterjesztést, amely a választópolgárok 25 százalékának kezdeményezéséhez köti a helyi népszavazás kötelező elrendelését - mondta az InfoRádióban Bús Balázs óbudai polgármester.

"A képviselőtestület egy korábbi rendeletünket kellett, hogy újraszabályozzon, mert a 1990 óta érvényben lévő rendelet több jogszabálya is törvényellenes."

Nem fogadták el viszont azt az ellenzéki javaslatot a Csillaghegyi-öböl árvízvédelmével összefüggésben arról, hogy a választópolgárok 10 százaléka kezdeményezhessen referendumot. Az önkormányzat jelezte, hogy a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvény alapján helyi népszavazást kezdeményezhet az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, legalább a választók tíz, legfeljebb 25 százaléka.

Így dől el a Római-part sorsa

 A főpolgármester a Hír TV-ben szerdán arról beszélt, hogy két nyomvonal került szóba korábban a védmű megépítésére.

Tarlós István szerint a partmenti változatot kell megvalósítani.

„Két nyomvonal-változat van. Az egyik a Nánási úton, jó néhány milliárddal drágább és nem véd meg minden ingatlant. A partmenti lényegesen olcsóbb és minden ingatlant megvéd. Már az is kiderült, hogy az egyik esetben magról kinőtt, körülbelül 800 fát kell kivágni. A Nánási úti változatnál ugyan hatszázat, de azok combvastagságú, kifejlett, ötvenéves fák.”

 Hétfőn egyébként tüntetés volt a Városháza épületénél, ahol az érintett területen élők a folyópart-szakaszának megőrzése érdekében szólaltak fel és azt kérték, hogy ne a Római-parton épüljön meg a gát.

„Mi is akarunk árvízvédelmet, gátat, de egy felelősséggel megépített, biztonságos, környezettudatos, minden szempontot figyelembe vevő gátat. A Tabán eltűnt örökre Budapestről, most ez a veszély fenyegeti a Római-partot.

 Az Egyesület a Római-partért nevű szervezet szerint nem lehet népszavazást tartani a gát nyomvonaláról. Egri Gábor alelnök az InfoRádiónak azt mondta, a víz mellett élőknek is jár az árvízvédelem.

 „A jogi besorolása a Római-partnak: nyílt ártér. A Római-part a jelen állapotában Budapest legnagyobb környezetszennyezését okozza a csatornázatlansága miatt.

Lehetetlen állapot, hogy gettósítani akarják a 70 hektáron működő vállalkozásokat, embereket.

Ugyanolyan jogunk van elsőrendű árvízvédelemre, mint bárki másnak az országban.”

Így dől el a Római-part sorsa

Március hatodikán lakossági fórumot tartottak, ahol bemutatták a helyieknek a védmű új terveit és láthatták az alternatív, Nánási úti és a partmenti nyomvonal összehasonlító elemzését is. Bús Balázs polgármester elmondta, a legfrissebb szakvélemények szerint mindkettő alkalmas a védekezésre, de a Nánási úti lényegesen drágább.

"A Nánási-Királyok útján nagyon sok közművet ki kell váltani, ezért durván hét milliárd forinttal drágább. Nagyságrendileg ugyanannyi fát kell kivágni ott és a parton is."

A főpolgármester múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét biztosító védmű nyomvonaláról a következő, várhatóan jövő heti ülésén dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×