INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

tarlós istván

közterület-felügyelet

bírságolás

budapest

közlekedés

Tarlós megreformálná az autósok büntetését

InfoRádió / MTI

Módosítást kezdeményez a közterület-felügyelet bírságolási gyakorlatán a rendőrségnél és a belügyminiszternél a főpolgármester.

Tarlós István a TV2 Mokka című műsorában a térfigyelő kamerás büntetések ügyében

problémának nevezte, hogy a közterület-felügyelők következetesen és a jelek szerint visszatérő módon szabálytalanul büntetnek.

A közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nem csak a közterület-felügyeleti kamera felvételére támaszkodna, hanem a helyszínen lenne, és ott szabná ki a büntetést. A legtöbb esetben nem ez történik, hanem egy szobában ülve a kamera felvétele alapján büntet, ez szabálytalan - fejtette ki. 

Úgy fogalmazott: "megpróbálok beavatkozni, amennyiben igaz az, hogy Budapest egy város, és minden kerületben én vagyok a főpolgármester". A kerületi közterület-felügyeletek jelen pillanatban is még teljesen önállóak és eléggé dezorganizáltan működnek - értékelte.

"Az a véleményem, hogy a szellemiségüket is, és a helyzetüket is érdemes volna felülvizsgálni" - mondta a főpolgármester, aki azzal indokolt: a közterület-felügyeletet nem arra találták ki, hogy az autósokat üldözve szabályos "pénzbehajtásnak látszó akciókat bonyolítsanak le".

Régóta "rossz szemmel" nézi, hogy az óvodáknál és az iskoláknál reggel és délután megjelenek kerületi közterület-felügyelők és "kényszerhelyzetben lévő" szülőket büntetnek.

Tarlós István megjegyezte azt is,

túlzónak tartja, hogy 50 ezer forintra büntetnek autósokat

egyes szabályszegések miatt, ezért módosítást kezdeményez ez ügyben is.

A rendőrségnél és a belügyminiszternél javasol módosítást a közterület-felügyelettel kapcsolatban - jelezte kérdésre.

Tarlós István azt mondta, hogy a lakossági elégedetlenség nagyon nagy mértékű ezekben az ügyekben. Nem az autósok üldözése és a pénzbeszedés az egyetlen feladata a közterület-felügyeleteknek - jelentette ki. Hozzátette: utánanéz annak, hogy a közterület-felügyelőknek van-e érdekeltségük minél több bírság beszedésében, mert ha igen, akkor azon változtatni kell.

A főpolgármester pénteken azt mondta: a jelenleg rendelkezésére álló információk alapján arra biztatja azokat, akik így - csak a kamerafelvétel alapján - büntetést kapnak, hogy ne fizessék be. A szabályozás szerint ugyanis a kamerák felvételei alapján a közterület-felügyelő nem jogosult büntetni

Megszólalt a FÖRI

Szombaton a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) igazgatója azt mondta: jogértelmezése szerint nem lehet csak a közterület-felügyeleti kamerák alapján leleplezett közlekedési szabályszegésért büntetni. Pető György kiemelte: a fővárosi és kerületi önkormányzati közterület-felügyeleti térfigyelő kamerák alapján kiszabott bírság nem keverendő össze a rendőrség által üzemeltetett VÉDA vagy egyéb, például a gyorshajtás kiszűrésére használt kamerarendszerek felvételeivel, az azok alapján kiszabott bírság jogosságával.

A közterület-felügyelő csak helyszíni jelenlét esetében bírságolhat, így vagy rögtön megállítja a szabálytalankodó járművezetőt, vagy olyan esetekben jár el, ahol nincs ott ugyan az autó vezetője, de a felügyelő a helyszínen, fotók alapján állapítja meg a szabályszegést. Jellemzően ezek az esetek azok, ahol tilosban parkolásról, behajtási tilalom megsértéséről vagy a forgalmat egyéb módon akadályozó gépjárműről van szó - mondta.

A FÖRI igazgatója kifejtette, a főváros forgalmi rendjének kialakítását a Budapest Közút Zrt. közlekedésmérnökei végzik, és kizárólag forgalomszervezési céllal döntik el, hova milyen KRESZ-tábla kerüljön. Megjegyezte:

olyan eset tehát nem létezik, amikor azért tesznek ki KRESZ-táblát, hogy utána büntessenek.

Pető György megjegyezte, a kerületi önkormányzatok által létrehozott közterület-felügyeletek önálló jogállású szervek, és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának a működésükre nincs ráhatása. Megerősítette ugyanakkor, hogy a közterület-felügyelőnek az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében ezekben az esetekben nincs joga 50 ezer forintnál kisebb büntetési összeget megszabni

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018