eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Áll a bál a Szent János Kórházban - lapszemle

Az uniós átlagnál nagyobb a munkaerőhiány és a bérköltség növekedése. Először ül össze a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Bajban vannak a magyar boltok.

A Magyar Időknek adott interjút a nemzetgazdasági miniszter, aki elmondta, hogy ma ül össze először a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Varga Mihály szerint a gazdasági és tudományos életből érkezett tagokból álló új testület már a következő hetekben is olyan intézkedésekről fejtheti ki álláspontját, amelyek könnyítést hozhatnak a magyar vállalkozásoknak. A tárcavezető átfogó reformtervek megvitatásáról is beszélt.

A Magyar Nemzet Mészáros Márta filmrendezővel közöl egy beszélgetést. Úgy fogalmazott: a lengyelek a rendszerváltás után az előző rendszerről nyíltan beszéltek, vitatkoztak. Mi azért nem tudunk magunkra találni, mert hiányzott ez a katarzis. Nem tudunk szabadon beszélni. Ha bemegyek a zöldségeshez, és valamit mondok, valaki biztosan lesz, aki gyorsan elfordul. Mert fél, mint a Kádár-rendszerben. Nem attól fél, hogy elviszi az ÁVO, de félti, mondjuk, az állását. Mészáros Márta új filmjét októberben mutatják be a mozik, és az ötvenes évekkel való szembenézésről szól.

A Napi.hu arról ír, hogy úgy tűnik, nem nyerte el a 2024-es olimpia rendezésére pályázó két város tetszését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ötlete, miszerint egyiküknek a 2024-es, másikuknak a 2028-as játékokat ajánlanák fel. A párizsi és a Los Angeles-i szervezők is szigorúan az előbbire hajtanak. A lap szerint ezért felcsillant a remény a 11 év múlva esedékes budapesti ötkarikás játékokra.

A Magyar Nemzet úgy tudja, annak ellenére, hogy több, másik kórházban dolgozó rezidens is felajánlotta: segítséget nyújt a fővárosi Szent János Kórháznak a felnőtt sebészeti ügyeletek ellátásában, az intézmény elutasította a külsős orvosokat, pedig áprilistól még nincs kész ügyeleti beosztás. A problémát az okozza, hogy az utóbbi három hónapban négy rezidens mondott fel a kórház sebészeti osztályán, mert állításuk szerint nem operálhattak eleget, és a műtétek nagy részét a hálapénz miatt a főorvosok végezték.

A Világgazdaság szerint az Európai Unió átlagánál nagyobb Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma és a bérköltség növekedése is, mivel a cégek béremeléssel próbálnak alkalmazottakat szerezni. Az Eurostat adatai alapján míg az EU-ban 25 eurós az óránkénti munkaköltség, addig ez Magyarországon 7,5 eurónyi; ennél alacsonyabb összeget csak a bulgáriai, a lettországi, a litvániai és a romániai számok mutatnak.

A Magyar Időknek nyilatkozó Lendvai Ildikó továbbra is egy választási párt létrehozását javasolja. Az MSZP korábbi elnöke szerint ugyanis az eredeti tervekkel ellentétben Botka Lászlónak egyelőre nem sikerült maga mellé állítania a remélt szövetségeseket, és a baloldali pártok között „kissé befagytak” a viszonyok. A politikus azt viszont helyesnek tartja, hogy ebben a helyzetben mindenki saját szavazóbázisának a növelésére törekszik.

A Magyar Nemzet a Miniszterelnökség egyik, a lap rendelkezésére bocsátott jelentése alapján azt írja: még az idén 10-15 százalékkal növelik a gyámügyi dolgozók létszámát. Az ehhez szükséges bérkeretet pedig biztosítják a járási és kormányhivataloknak. A cikk a szakterület problémájaként említi, hogy az itteni munkához speciális ismeretekre van szükség, ugyanakkor itt a legnagyobb a munkatársak leterheltsége, a nagy mentális-pszichés terheknek pedig abban is szerepe van, hogy "a pálya magasabb bér mellett sem vonzó".

A Portfolio folytatja cikksorozatát arról, hogy bajban vannak a magyar boltok. Az összeállításban a Palóc Nagyker példáján keresztül mutatják be, hogy a hazai tulajdonú boltok árbevétele folyamatosan csökken és többek ellen csődeljárást kezdeményeztek.

A Napi.hu-nak adott interjút a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás szerint adócsökkentéssel és kedvezményes csomagokkal teszi szélesebb körben elérhetővé a kormány az internet-hozzáférést Magyarországon. Csökkentenék a digitális analfabetizmust is. A témáról bővebben is hallhatnak az Üzleti reggeliben a 9 órai hírek után.

A Világgazdaságból megtudhatják: rekordokat tartogat a húsvét. Az élelmiszerláncok a nagypénteki munkaszüneti nap miatt már a húsvét előtti csütörtökön és szombaton is meghosszabbított nyitvatartással készülnek. Elképzelhető, hogy egyes termékekből hiány lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×