eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mi lesz a védőnőkkel?

Mi lesz a védőnőkkel?

Több száz védőnő küldött levelet politikusoknak, közjogi méltóságoknak és ombudsmannak, mert diszkriminatívnak tartják a bérezésüket a többi egészségügyi dolgozóéhoz képest – mondta az InfoRádiónak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatának elnöke.

Több száz védőnő küldött levelet azért, hogy az alapellátásban dolgozó védőnők is az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá tartozzanak – emlékeztetett Csősz Katalin.

Az elnök elmondta, hogy tavaly ugyan 14 milliárd forintot kaptak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, iskolaorvosok, a védőnők és a területi ellátást végző fogorvosok, ám a bérkiegészítést a munkáltató kizárólag annak függvényében tudja adni a védőnőnek, hogy hány gondozottja van.

„Azért nem jut mindenkinek 30-35 ezer forint, mert

az egészségügyben egyedül a védőnők dolgoznak létszám alapján,

és a munkáltató is ez alapján kapja a finanszírozást” - hangsúlyozta Csősz Katalin.

Magyarázatként elmondta, hogy a törvényben meg van határozva, hogy mennyi a maximálisan ellátható létszám egy védőnő számára. Csak akkor megkaphatja meg a védőnő ezt a 30-35 ezer forintos kiegészítést a munkáltatótól, ha megvan ez a maximális létszám.

„Igaz, így sem mindenhol kapták meg a védőnők a támogatást” - tette hozzá az elnök.

Mi lesz a védőnőkkel?

„Főleg kisebb vidéki településeken egyszerűen fizikálisan lehetetlen, hogy egy védőnőnek meglegyen a 250 gondozottja a körzetében” - jelentette ki a vezető.

„Ha a védőnők bekerülnének az egészségügyi közalkalmazotti bértábla hatálya alá, akkor megbízható, egyformán igazságos alapbérük lenne, amin nem lehet változtatni. A bérkiegészítésen ugyanis bármikor változtatni lehet, azt el lehet törölni” - mondta Csősz Katalin.

„Másrészt 2019-ig emelkedni fognak a bértáblában az összegek, míg arról nem tudunk, hogy a védőnőknek plusz forrást biztosítana a kormányzat. Ez azt jelenti, hogy

2019-re valószínűleg megint 50-60 ezer forinttal kevesebb lesz a bérünk, mint a hasonló végzettségű kollégáinknak”

- tette hozzá a vezető.

„Az a célunk, hogy most valami igenis történjen. Addig fogunk menni bármilyen döntéshozóhoz, amíg ez a probléma meg nem oldódik” - hangsúlyozta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatának elnöke.

A témában az InfoRádió keresi az egészségügyi államtitkárság illetékesét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×