eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Összefeszültek az álláspontok a Heineken-törvény ügyében

Összefeszültek az álláspontok a "Heineken-törvény" ügyében

A magyar nemzeti érdek következmények nélkül nem sérülhet sem Magyarországon, sem az országhatárokon kívül - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkényuralmi jelképek kereskedelmi hasznosítását célzó törvényjavaslat parlamenti vitájában. Az ellenzék azonban nem értett egyet a kormány eljárásával.

Politikai és erkölcsi kötelessége is van az Országgyűlésnek az önkényuralmi jelképek tiltására, másrészt a nemzeti érdek védelme egy rendkívül fontos célkitűzése a kormánypártoknak – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter expozéjában, nem véka alá rejtve, hogy a javaslat a válasz a Heineken és az Igazi Csíki Sör közötti jogvitára.

"Mindig a Heinekent hozzák szóba, nyilvánvaló, az indoklás fölvezetésében is nem cáfoltam ezt a hivatkozást, hiszen védjegy-ügyre védjegy-üggyel kell válaszolni. (...) És én annak a megfontolását kérem képviselő-társaimtól, hogy támogassanak bennünket abban, ami egyébként Európában egyre inkább gyakorlat, hogy az önkényuralmi jelképeket a kereskedelemben próbáljuk tiltani és különbséget teszünk a szólás-szabadsághoz fűződő jog és a kereskedelmi forgalmazáshoz fűződő jog között."

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára aláhúzta, hogy a kormány határozottan elutasítja az önkényuralmi jelképek mindenfajta használatát és alapvető feladatának tekinti a magyar érdekek védelmét, mégis későbbre ígérte az előterjesztéssel kapcsolatos kormányzati álláspontot.

Vas Imre, a Fidesz vezérszónokaként azonban támogatta a tervezetet.

"Meggyőződésünk, hogy történelmi tapasztalatok okán és az áldozatok védelme érdekében sem vagyunk kötelesek tűrni, hogy mindennapjaink része legyen olyan szimbólum, amely bármelyik diktatúra jelképe volt, legyen szó horogkeresztről, sarlóról-kalapácsról, vagy éppen vörös csillagról."

Burány Sándor, az MSZP részéről viszont nem támogatta a javaslat elfogadását.

"Ez a törvényjavaslat ebben a formájában, nem egyéb, mint egyfajta bosszú, a szemet-szemért elv érvényesítése. Elég durva eszköz, bár a törvényjavaslat nem biztos, hogy csak a Heinekent fogja eltalálni, mert aggódhatnak a Milky Way-t vásárló kismamák is és aggódhatnak a San Pellegrino ásványvizet fogyasztó hazai vevők is."

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónokaként elfogadhatatlannak tartotta az önkényuralmi jelképek megjelenítését.

"Vegyék végre figyelembe, hogy Magyarországon emberek millióit nyomorították meg ennek a jelképnek a jegyében, ezért nem fogjuk tűrni ennek használatát, bármennyire is támogatja ezt a globális hatalom és a mögötte álló politikai elit."

A jobbikos Szilágyi György szintén teljesen betiltaná az önkényuralmi jelképek használatát, akár politikai, akár kereskedelmi céllal történik, ezért támogatta az indítványt, mégis kritizálta.

"Merő képmutatás a jelenlegi törvényjavaslat, mivel annak valódi célját a kormánytagok megnyilvánulásaik során egyértelműen világossá tették, céljuk a Heineken cég piacról történő kiszorítása, amelynek egyik eszköze a vörös csillagos címke betiltása."

Az LMP a vitán nem vett részt vezérszónokkal, ám korábban, a párt társelnöke, Hadházy Ákos úgy nyilatkozott, hogy pártja nem támogatja az előterjesztést, mert szerintük a kabinet a valódi problémák megoldása helyett csupán álproblémákkal foglalkozik és álellenségeket kreál. Az intézkedés miatt pedig várhatóan kártérítést kell fizetnie az országnak – tette hozzá a politikus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×