eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így védik majd Putyint Budapesten

Így védik majd Putyint Budapesten

Vlagyimír Putyint a magyar hatóságok és titkosszolgálatok mellett az orosz szolgálatok és saját testőrsége is védi. Az orosz elnök a világ négy leginkább veszélyeztetett vezetője között van, és mint ilyen, a terroristák fő célpontja.

Február 2-án még repülővel sem leszegyszerű közlekedni Budapest környékén, mert amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök különgépe beér a magyar légtérbe, légtérzárlat lép életbe - írja a Magyar Idők.

Az orosz „Air Force One” várhatóan Szlovákia felől érkezik majd, bár elképzelhető az is, hogy Szerbia irányából. Oroszországból két-három azonos Il–96–300 típusú gépet indítanak eltérő időpontokban, különböző repülőterekről, de az titok, hogy az elnök melyik gépen van.

Egy Il pénteken az előkészítő csoportot már Budapestre hozta. Ők biztonsági és titkosszolgálati emberek, akik a Terrorelhárítási Központ embereivel közösen részt vesznek az előkészületekben. Egyebek mellett felmérték az összes, szóba jöhető közlekedési útvonalat. Az orosz elnök két évvel ezelőtt Vecsésen, az M0-son és az M3-ason gördült be konvojával a fővárosba, ezúttal is ez az egyik kijelölt útvonal.

A gyorsforgalmi út tilos számára; itt ugyanis nincs menekülési útvonal, felelőtlenség volna azon érkeznie. Még az M5-ös is szóba jöhet, egyéb mellékútvonalak mellett. Az utolsó pillanatban a biztosítás orosz parancsnoka határoz, merre viszik Putyint, és ebbe a döntésbe maga az elnök sem szólhat bele.

Putyin érkezése előtt egy nappal, február 1-jén landol az orosz külügyminiszter gépe; ekkor már útlezárások várhatók. Útnak indulás előtt érdemes tájékozódni a Police.hu vagy a Tek.gov.hu oldalon a lezárásokról. Február 2-án az orosz elnöki gépet megelőzi majd a Putyint Budapesten szállító páncélozott járművet hozó repülőgép.

Putyin külföldön általában Mercedes S600 Pullman Guard típusú, hat és fél méter hosszú – a jármű belteré­ben egy Lada simán elférne –, 300-350 millió forintba kerülő, páncélozott, 5,1 tonnás járművel közlekedik. Ami a legmagasabb, VR10-es ballisztikai besorolású, nem fog rajta az M60-as géppuska, de még a páncélököl vagy a kézigránát sem. Defektmentes abroncsain 80 kilométeres sebességgel halad tovább, ha kilövik a gumikat, robbantás esetén automatikus tűzoltó berendezés lép üzembe.

Ezt a járművet felrobbantani sem egyszerű, ráadásul ezt a kockázatot azzal is minimalizálják, hogy a tervezett útvonalakon lehegesztenek minden aknafedelet, miután a közműcsatornákat tűzszerészek átvizsgálták. Az elnököt szállító repülőgépet oroszországi és baráti légtérben orosz vadászgépek kísérik, a magyar egyben NATO-légtér is, így itt a magyar Gripenek kísérik majd, előzetes NATO-engedély alapján.

Putyin elnök feltételezett útvonalát a TEK mesterlövészei is biztosítják majd, mivel a személyi védelmi feladatokat ők látják el. A védelem nemcsak Putyin életének, testi épségének megóvására terjed ki, hanem a tartózkodási helyének védelmére, közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére, hivatalos programja során az egészségügyi ellátás biztosítására is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×