INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

olaf-jelentés

ügyészség

tarlós istván

4-es metró

A nyomozás végén lehet nyilvános az OLAF-jelentés

Infostart / InfoRádió

Csak a nyomozás végén lesznek teljes körűen megismerhetőek az OLAF-jelentés iratai. A jogszabályok csak ezt teszik lehetővé a Legfőbb Ügyészség szerint. Az iratok feltárását a főpolgármester is szorgalmazza.

Az ügyészségnek jelenleg nem áll módjában a nyomozati iratok részét képező, a 4-es metró beruházásának visszaélésgyanús ügyeit összegző OLAF-jelentést nyilvánosságra hozni – tájékoztatta a Magyar Időket a Legfőbb Ügyészség. Hozzátették: az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése mint bizonyítási eszköz a folyamatban lévő nyomozás részét képezi.

A büntetőeljárási törvény szabályai szerint pedig ez azt jelenti, hogy az ügy érintettjei is csak a nyomozás végén ismerhetik meg teljes körűen az iratokat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is napirenden volt az OLAF-jelentés. Tarlós István a napirend vitájában jelezte: az anyagot mielőbbi nyilvánosságra kell hozni. Ugyanezt javasolták a fővárosi ellenzéki pártok képviselői is.

Korábban a DK egyik képviselője állította azt, hogy az OLAF főigazgatója szerint a kormány megtehetné, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést. A főpolgármester ugyanakkor arról is beszélt, hogy pontosan ismeri a megállapítások fővárosra vonatkozó összes elemét.

„Ennek alapján innen is azt kérem, lehetőség szerint a következő órában hozzák nyilvánosságra ezt a jelentést. Gondolhatják, ha egész más lenne benne, mint amire célzok, akkor nem lennék ilyen bátor. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fognak mondani. Azt kérem, ez a jelentés minél előbb kerüljön nyilvánosságra.”

Tarlós István arra is kitért, hogy a szabálytalanságok miatt várható büntetést nem a városnak, hanem az országnak kell kifizetnie. Közölte, hogy ez kevesebb lehet mint a Lázár János által eredetileg bejelentett 76 milliárd forint, és körülbelül 59 milliárd forintra rúghat.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az OLAF 78 megállapítása közül egyetlen egy vonatkozik a 2010 után időszakra: az uniós hivatal nem ért egyet azzal az eljárással, ahogy a főváros - kormányzati engedéllyel - lecserélte a beruházás "súlyos szabálytalanságokat" elkövető ellenőrző mérnökét.

Kapcsolódó hang

A nyomozás végén lehet nyilvános az OLAF-jelentés
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018