eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin

A nyomozás végén lehet nyilvános az OLAF-jelentés

Csak a nyomozás végén lesznek teljes körűen megismerhetőek az OLAF-jelentés iratai. A jogszabályok csak ezt teszik lehetővé a Legfőbb Ügyészség szerint. Az iratok feltárását a főpolgármester is szorgalmazza.

Az ügyészségnek jelenleg nem áll módjában a nyomozati iratok részét képező, a 4-es metró beruházásának visszaélésgyanús ügyeit összegző OLAF-jelentést nyilvánosságra hozni – tájékoztatta a Magyar Időket a Legfőbb Ügyészség. Hozzátették: az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése mint bizonyítási eszköz a folyamatban lévő nyomozás részét képezi.

A büntetőeljárási törvény szabályai szerint pedig ez azt jelenti, hogy az ügy érintettjei is csak a nyomozás végén ismerhetik meg teljes körűen az iratokat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is napirenden volt az OLAF-jelentés. Tarlós István a napirend vitájában jelezte: az anyagot mielőbbi nyilvánosságra kell hozni. Ugyanezt javasolták a fővárosi ellenzéki pártok képviselői is.

Korábban a DK egyik képviselője állította azt, hogy az OLAF főigazgatója szerint a kormány megtehetné, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést. A főpolgármester ugyanakkor arról is beszélt, hogy pontosan ismeri a megállapítások fővárosra vonatkozó összes elemét.

„Ennek alapján innen is azt kérem, lehetőség szerint a következő órában hozzák nyilvánosságra ezt a jelentést. Gondolhatják, ha egész más lenne benne, mint amire célzok, akkor nem lennék ilyen bátor. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fognak mondani. Azt kérem, ez a jelentés minél előbb kerüljön nyilvánosságra.”

Tarlós István arra is kitért, hogy a szabálytalanságok miatt várható büntetést nem a városnak, hanem az országnak kell kifizetnie. Közölte, hogy ez kevesebb lehet mint a Lázár János által eredetileg bejelentett 76 milliárd forint, és körülbelül 59 milliárd forintra rúghat.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az OLAF 78 megállapítása közül egyetlen egy vonatkozik a 2010 után időszakra: az uniós hivatal nem ért egyet azzal az eljárással, ahogy a főváros - kormányzati engedéllyel - lecserélte a beruházás "súlyos szabálytalanságokat" elkövető ellenőrző mérnökét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×