eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ne halogassuk! Rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák

Tart a Méhnyakrák-megelőzési hét. Ennek keretében országszerte több mint hetven településen tartanak programokat a betegségről felhívva a figyelmet a veszélyeire és a szűrések fontosságára. Vannak, akik még mindig tabunak tartják a méhnyakrákról való beszélgetést, szűrővizsgálatra pedig félnek elmenni a következmények miatt. A daganatos betegeknek segítséget nyújtó Mályvavirág Alapítvány elnöke szerint részben ez az oka annak, hogy magas a méhnyakrák miatti megbetegedések és halálozások száma Magyarországon.

Magyarországon a méhnyakrák az emlőrák után a nőket érintő második leggyakoribb daganatos betegség. Évente 1000-1200 új beteget diagnosztizálnak, miközben ötszáz halálos áldozatot követel ez a ráktípus.

A 11. Európai Méhnyakrákmegelőzési Héten a megbetegedés veszélyeire és a prevencióra hívják fel a figyelmet a szakemberek. Magyarországon hetven településen tartanak előadást, beszélgetést, kiállítást.

Beneda Attila család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta: készül egy átfogó népegészségügyi akcióterv, amelyben a méhnyakszűrés fontos szerepet kap, mivel évről évre még mindig sokan nem mennek el orvosi vizsgálatra.

A megelőzésben az első és legfontosabb: a tájékoztatás – hangsúlyozta a Mályvavirág Alapítvány elnöke. Nagy-Tóth Ildikó hozzátette, minél több nőhöz szeretnének eljutni azzal az üzenettel, hogy a méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

„Valahogy motiválni is kell a nőket, mert nem elég tudni róla, tenni is kell érte.”

A szervezet az érintetteket igyekszik összefogni, közösséggé kovácsolni – mondta el a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

„Az orvosajánlástól kezdve a sorstársakkal való közösség biztosításán és kórházi látogatásokon keresztül segítünk a felépülésben is.”

Nagy-Tóth Ildikó hozzátette, Magyarországon nincsen rehabilitáció egy méhnyakrákműtét után pedig komoly életminőség romlás következik be, az alapítvány a két éve indult, gyógyulást segítő programjával szeretné pótolni ezt a hiányt.

„Még kutatófázisban van, bízom benne, hogy minél előbb már ezt is tudjuk biztosítani az érintetteknek. Nagyon sok programunk, kiadványunk van, amelyek segítik a megelőzést, illetve az érintetteket.”

Annak okát, hogy Magyarországon még mindig magas a méhnyakrák halálozási aránya, Nagy-Tóth Ildikó abban látja, hogy van, aki nem is tud a betegségről, a többség azonban nem jár szűrésre, halogatja, mert zavarja, hogy egy ilyen vizsgálaton nagyon ki kell tárulkozni, nagyon intim, pedig muszáj, mert a méhnyakrák megelőzhető betegség – hangsúlyozta a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×