eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megmenekülhet a balatoni viharjelzés

A kormány elkötelezett aziránt, hogy biztosítsa a siófoki obszervatórium további zavartalan működését, akár jogszabályt is módosítanak a cél érdekében - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

Az obszervatórium melletti telek tulajdonosa évek óta nagy méretű családi házat kíván építeni a vízparti, hajdan strandként üzemelő területre. Az építkezés zavarná az állomás működését, ezért az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a telekre, ez azonban tavaly, év végén lejárt.

Két éve az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a siófoki obszervatórium szomszédos telekére kiadott építési engedély miatt, amit a másodfokú hatóság mérlegelt, és visszautasította az engedélyt. Az ingatlantulajdonos emiatt pert indított, ami a mai napig nem zárult le.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője korábban az MTI-nek kifejtette: a balatoni viharjelzés és a klímaváltozás mértékének közvetlen mérése miatt stratégiai kérdés a működés, illetve a pontos adatsor, amit az obszervatórium környezetének beépítése veszélyeztet.

A tervezett építkezés megakadályozására a siófoki önkormányzat is lépéseket tett, változtatási tilalmat rendelt el a területre, ez azonban 2016 végén lejárt. Molnár Árpád, Siófok megbízott városi főépítésze az MTI-vel közölte, a változatási tilalom nem hosszabbítható meg. Szerinte állami szerepvállalásra lenne szükség a kérdés megoldására kártérítés nyújtásával vagy cseretelek biztosításával. Módosítható a helyi építési szabályzat is, például úgy, hogy csak vízikikötő létesítését engedélyezzék a telken. Ezzel azonban gyakorlatilag forgalomképtelenné válna a terület, ami miatt jelentős kártérítésre lenne kötelezhető az önkormányzat, márpedig erre nincs forrása - tette hozzá.

Az FM az MTI megkeresésére elkötelezettségét fejezte ki az obszervatórium zavartalan működése iránt, hangsúlyozva: a balatoni viharjelzés biztonságos működése nemcsak Siófok városának, hanem az egész balatoni régiónak, sőt az egész országnak érdeke.

Mint írták, a kormány arra törekszik, hogy a szóban forgó telek cseréje mihamarabb megvalósulhasson, illetve ha ez akadályba ütközik, akkor lehetőség nyíljon az ingatlan megvásárlására. A siófoki obszervatórium további zavartalan működéséért, ha ehhez jogi feltételek megteremtése szükséges, akár jogszabály-módosításra is kész a kormány - fogalmazott a tárca.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×