eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kötelező szűrővizsgálatokra küldeni a betegeket, de nincs hová

Kötelező szűrővizsgálatokra küldeni a betegeket, de nincs hová

Bár egy 1997-es jogszabály előírja, hogy a háziorvosnak rendszeresen el kell küldenie a panaszmentes beteget is szűrővizsgálatra, de ennek betartására nincsenek meg a sem a személyi, sem a tárgyi feltételek - mondta az InfoRádiónak Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

A betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatok rendjét egy 1997-es miniszteri rendelet szabályozza, és eszerint a háziorvosoknak meghatározott időnként

kötelezően szűrővizsgálatokra kell küldeniük a panaszmentes pácienseiket is,

ám erre a legritkább esetben kerül sor. 

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke elismerte, hogy ma is hatályos ez a jogszabály, csak éppen a végrehajtására nem teremtették meg a feltételeket, mert ahhoz, hogy ez a rendszer működőképes legyen,  rendelőintézeti, szakorvosi, asszisztensi kapacitás kell és megfelelő diagnosztikai háttér is.

"A teljesítményvolumen-korlát alatt tevékenykedő egészségügyben, ahol nagy létszámhiány, hosszúak a várólisták, ami a jelenlegi gyógyító munkát is hátráltatja,

elképzelhetetlen, hogy még az ilyen szűrővizsgálatokon jelentkezők kivizsgálást is el lehessen végeztetni"

- mondta Selmeczi Kamill.

Nőnél a méhnyakrákszűrés, az emlőszűrés, mindkét nemnél a végbélrákszűrés tartozik például az elvileg kötelező szűrővizsgálatok közé, de a tapasztalatok szerint csak a már panaszokkal jelentkező betegeket utalják be ezekre a vizsgálatokra. Selmeczi Kamill szerint a pácienseket is érdekeltté kellene tenni a szűrésekben, például a rendszeresen megjelenőknek csökkenteni kellene a járulékterheiket.

"Ezeknek a vizsgálatoknak rutinszerűeknek kellene lenniük, de erre nincs meg sem a személyi, sem az eszközfeltétel" - mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×