eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Akár orosz cég is részt vehet a 3-as metró korszerűsítésében

A külgazdasági és külügyminiszter szerint orosz cégek is érdeklődnek a 3-as metróvonal felújítása iránt. Szijjártó Péter kiemelte, hogy hamarosan újabb tendereket írnak ki az észak-déli metró rekonstrukciójára.

Szijjártó Péter meghívta az orosz vállalatokat a budapesti 3-as metró további korszerűsítésére kiírt és jövőbeni magyar állami tenderekre. A tárcavezető erről azután beszélt az InfoRádiónak, hogy Moszkvában találkozott Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel.

 „A vonal különböző szakaszaira különböző ütemezésben írjuk ki a közbeszerzési pályázatokat. Mivel a 3-as metró vagonjainak felújításában orosz vállalatok nyertek, ezért orosz cégek kifejezett érdeklődést mutatnak a további metróberuházásokra. Mi örülünk annak, ha nemzetközi vállalatok fantáziát látnak magyarországi beruházásokban.”

Szijjártó Péter szerint hamarosan meghirdetik a biztonságtechnikai tendert, valamint az északi és a déli szakasz korszerűsítésére vonatkozó pályázatot, amelyre minden érdeklődő orosz céget szívesen látnak.

 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a múlt héten közölte, hogy a hármas metró felújított szerelvényei megkapták a típusengedélyeket. A tárca közleménye szerint minden járműnek sikeres ezer kilométeres próbát kell teljesítenie, mielőtt forgalomba kerül. A metrószerelvényeket vasúti hatósági járművizsgával helyezhetik majd forgalomba.

Tarlós István a TV2 Mokka című műsorában kiemelte, hogy nyár elején kezdődhet a 3-as metróvonal felújítása, a legtöbb engedély már rendelkezésre áll.

 „A tendereket időben kiírtuk, a típusengedélyt megkapták a felújított szerelvények. Május-júniusban de facto az infrastruktúra felújítás is megkezdődhet.”

 Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogyan zajlik a szerelvények tesztelése.

„Különböző fékpróbákat kellett elvégezni, úgynevezett csúszós pályán történő fékpróbák történtek a szerelvénnyel.”

 Bíró Endre arról is beszélt, hogy milyenek lettek a felújított metrókocsik.

 „Úgy véljük, hogy ez egy jól sikerült jármű, megfelelő karbantartás mellett akár 30 éven keresztül nagyobb meghibásodások nélkül és főleg biztonságosan működhet. Nagyon jó, biztonságos fékrendszer látszik ezen a járművön, a tűzvédelmi szempontokat nagyon figyelembe véve nem szabad, hogy előforduljanak tűzesetek, füstölések, ahogy ez a jelenleg közlekedő járműveknél sajnos rendszeresen előfordulnak.”

 Tarlós István főpolgármester korábban megerősítette, hogy tavasztól sorozatban érkeznek majd Budapestre a felújított szerelvények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×