eur:
387.86
usd:
358.43
bux:
66185.37
2024. február 22. csütörtök Gerzson

"A szmog egy már beteg ember halálához is hozzájárulhat"

Szerdán az országban többfelé mérséklődött némileg a légszennyezettség, de a legtöbb településen - köztük a fővárosban - így is egészségtelen. Északkeleten továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt. Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója szerint a szmog akár egy már beteg ember halálához is hozzájárulhat.

A felső légúti megbetegedések mellett más komoly problémák kialakulásához, a többi között véralvadáshoz is hozzájárulhatnak légszennyezettség idején a szervezetbe jutó porrészecskék - mondta az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója.

Páldy Anna az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a látható, ülepedő por jelenti az igaz veszélyt, hanem a minél kisebb átmérőjű porrészecskék, mert azok bejutnak a tüdő legmélyebb részeibe, illetve a véráramba is.

Hozzátette: a magas szállópor-koncentráció és levegő minőségének romlása idején megnövekszik a kórházi felvételek száma. Emlékeztetett arra, hogy 2005-ben, amikor különösen rossz volt a lég-szennyezettségi helyzet, ez 300 ember halálához is hozzájárulhatott.

Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója arról is beszélt, hogy a légszennyezettséghez hozzájárul a téli hideg is. A magyar háztartások egyötödében ugyanis fával vagy vegyes tüzelésű berendezéssel fűtenek.

A szaktanácsadó a jó minőségű, száraz fát ajánlja tüzelőnek azok számára, akik nem rendelkeznek gáz vagy villanyfűtéssel, illetve nem megújuló energiát használnak.

Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója hozzátette: a levegő megtisztulásához már egy kis légmozgás is elegendő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szintet léphet az ukrajnai háború, még több területet készül annektálni Oroszország – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Szintet léphet az ukrajnai háború, még több területet készül annektálni Oroszország – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hangsúlyozta, hogy az egyes szövetségesek önállóan dönthetnek az F-16-os vadászgépek Ukrajnának történő átadásáról. Kiemelte, hogy Ukrajnának joga van az önvédelemre, beleértve a határain túli legitim orosz katonai célpontok elleni csapásokat is –  számolt be a Kyiv Post. A nemzetközileg nem elismert Dnyeszter Menti Moldovai Köztársaság pár napon belül várhatóan kérni fogja felvételét az Oroszországi Föderációba – írja több moldovai lap egy helyi vezető bejelentésére hivatkozva. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×