eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Nagy a baj: drágább lehet a sör, a csoki és a kávé is - lapszemle

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy három hónappal meghosszabbították a jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla kémkedési ügyében a nyomozás határidejét. A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy két év alatt 15 százalékkal nőtt az engedélyezett örökbefogadások száma.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy három hónappal, április 20-ig meghosszabbították a jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla kémkedési ügyében a nyomozás határidejét. A lap úgy értesült, hogy eddig három országból biztosan szereztek be adatokat jogsegély keretében a nyomozók. Ezek fordítása, vizsgálata folyamatban van.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy két év alatt 15 százalékkal nőtt az engedélyezett örökbefogadások száma. A lap szerint az emelkedés egyértelműen az állami szakellátásból történő örökbefogadásoknál tapasztalható, miután egyre több fiatal kerül a gyermekotthonokból és a hivatásos nevelőszülőktől végleges családba.

Több mint kétezren mintegy 156 milliárd forintot mostak tisztára a mától megszűnő stabilitás megtakarítási számlával - írja a Világgazdaság. A szürke- és fekete pénzek kifehérítésére kidolgozott konstrukciót 2014-ben vezették be és 2016 végéig összesen 2141-en használták. A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta, az elhelyezett pénz öt év után adómentessé válik.

 A Magyar Idők cikke szerint a bérviszonyok átrendeződésének köszönhetően szélesedik a magyar középosztály, a tendencia pedig folytatódik a következő években is. A lap szerint csökkent az alacsony keresetűek száma, miközben népesebb lett az átlagos juttatást szerző állampolgárok csoportja. A jó és a kiemelkedő fizetésben részesülők tábora szintén gyarapodott, két év alatt majdnem negyedmillióan léptek be a magasbérűek közé.

Világszerte hiány van informatikusból – írja a Magyar Nemzet. Az ágazat szereplői szerint a 2-3 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal kevesebben jelentkeznek a szoftverfejlesztő cégekhez, miközben egyre több területen van szükség a képzett szakemberekre, Magyarországon legalább tízezer informatikusra volna szükség, világszerte nagyjából kétévente megduplázódik a rendszerbe csatlakozók száma, akiknek egyre nagyobb százaléka nő.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jelenleg tizenöt ingatlant tervez árverésre bocsátani 4 és 213 millió forint közötti áron. Ebből tíz a lakóépület, amelyből hat Budapesten, négy pedig különböző vidéki városokban található. A legkisebb ártól egy salgótarjáni lakás indul, ahol 4 millió forint a kikiáltási ár, ezzel szemben a legdrágábban egy II. kerületi lakást és egy XVII. kerületi házat kínálnak, mindkettőt 32 millió forint feletti áron.

A Napi.hu arról számol be, hogy kevesebb mint egy év áll az energetikai felújítást tervező lakóközösségek rendelkezésére, hogy korszerűsítési terveiket még az enyhébb műszaki elvárásrendszer keretében valósíthassák meg. 2018. január 1-jével lépnek ugyanis hatályba azok a szigorítások, amelyek meghatározzák a szigetelések, nyílászárók és egyéb épületelemek minimumkövetelményeit.

Jelentősen emelkedhet a sörök, csokoládék és a kávék ára - írja Pénzcentrum. Amerikai szakértők szerint a klímaváltozás jelentősen megviseli a komlótermesztést, sokan attól tartanak vezetékes víz hiánya miatt a söröket a jövőben talajvízből készíthetik majd, ez pedig jelentősen megváltoztatná az ízvilágot. Egy tavalyi jelentés szerint a kávétermesztésre alkalmas területek száma világszerte csaknem 50 százalékkal csökkent a klímaváltozás miatt.

A Magyra Idők arról ír, hogy hat év alatt ötödére esett a MÁV hiteltartozása. 2010 végén még 300 milliárd forint volt a vasúttársaság adóssága. A folyamat több éve tart, 2015-ben a MÁV-csoport az állammal közösen összesen 52 milliárd forint tartozást fizetett vissza.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×