eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Itt tudja ellenőrizni az autópálya-matricát

A január végi határidő előtt az éves autópálya matricák érvényességét az ügyfélszolgálatokon, telefonon, mobil-alkalmazáson keresztül és az interneten is lehet ellenőrizni - mondta el Török Szabolcs, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivője az InfoRádiónak.

A tavalyi évre szóló éves autópálya-matricák érvényessége 2017. január 31-én éjfélkor lejár.

Számos autósnak ugyanakkor problémát jelent annak megállapítása, hogy rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal akár országos viszonylatban, akár tetszőleges megyére vonatkozóan.

Az érvényességet több módon is tudjuk ellenőrizni: személyesen az ország 18 pontján lehet érdeklődni az ügyfélszolgálatokon. emellett a telefonos ügyfélszolgálat is felvilégosítást nyújt, illetve aki telefonos applikációval vásárolta meg a matricáját, az a regisztrált vásárlásai alatt meg tudja nézni az érvényességet - mondta el az InfoRádiónak Török Szabolcs.

 Emellett az e-autopalyamatrica.hu portálon is mindössze néhány adat megadásával lehetőség nyílik az adott rendszámhoz tartozó érvényes úthasználati jogosultság lekérdezésére. A szükséges adatok kitöltése után megkapjuk, hogy járművünk milyen érvényes e-matricákkal rendelkezik és azok mikor járnak le.

Az érvényesség lekérdezése ez esetben jelenleg a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt matricákra vonatkozik, tehát például benzinkúton vásárolt matrica érvényessége egyelőre nem kérdezhető le.

Az e-matrica mellé minden vásárláshoz ingyenes balesetbiztosítás jár, amely a megkötést követő 6. hónap utolsó napjáig szól.

Aki érvénytelen matricával, vagy matrica nélkül jóhajt fel az autópályára, annak pótdíjra kell számítania, amelynek összege majdnem eléri a 15 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Hozzátette: tavaly majdnem 700 ezer olyan autós volt, akim elfelejtett, vagy rossz matricát vásárolt. Éves szinten a pótdíjakból mintegy 5-6 milliárd forint bevétel szokott az államhoz befolyni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×