eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Így úszhatja meg a mostani csonttörő napokat

Így úszhatja meg a mostani csonttörő napokat

Felnőttkorban a mozgáskoordinációs készség romlása miatt nehezebben korrigáljuk az elcsúszásokat - mondta az InfoRádiónak a Péterfy Sándor utcai Kórház, Rendelő Intézet és Baleseti Központ osztályvezető főorvosa. Kassai Tamás hozzátette: a felnőttek jellemző sérülése a téli időszakban a csuklótörés.

Így úszhatja meg a mostani csonttörő napokat

Minél idősebbek vagyunk, annál inkább romolhat a mozgáskoordinációs, az egyensúlyozó készségünk, lassabb lehet a hirtelen reakciónk arra, ha megcsúszik a lábunk – mondta a a Péterfy Sándor utcai Kórház Rendelő Intézet és Baleseti Központ osztályvezető főorvosa.

„Az idősebb hölgyeknél gyakran előforduló osteoporozis, azaz csontritkulás tovább emeli az eséskor bekövetkező csonttörés kockázatát.”

Kassai Tamás jelezte, ilyenkor a leggyakoribbak a végtag; a csukló-, a boka, a térdkalácstörések.

„Általában azt történik, hogy

megcsúszik a lábunk, elesünk és az törik el, amivel a földre érkezünk, amivel tompítani próbáljuk az ütést.

Ritkábban törnek a nagy csontok; sípcsont, combcsont, combnyak, azokhoz nagyobb energiájú ütés kell.”

A Péterfy Sándor utcai Kórház Rendelő Intézet és Baleseti Központ osztályvezető főorvosa elmondta, amikor hirtelen megcsúszunk, egy szempillantás alatt a földre érkezünk és megütjük magunkat. Az a szerencsésebb, ha nem kitámasztani próbálunk, hanem átgördülni, ha az oldalunkra esünk és nem azonnal megállítjuk magunkat, hanem elcsúszunk, elgurulunk az esésből – ajánlotta Kassai Tamás.

„Ezt a gyerekektől lehetne eltanulni, de néhány kilóval súlyosabban nem biztos, hogy megy. Ezért

jobb lenne inkább megelőzni:

ha tudjuk, hogy jeges az út, olyan, gumitalpú cipőt vegyünk, amivel kisebb az esélye az elcsúszásnak. Az sem baj, ha nem indulunk el azonnal, hanem várunk 2-3 órát, amíg felolvad a jég.”

Kassai Tamás kitért arra is, hogy az is fontos lenne, hogy mindenki a saját környezetében próbálja meg a jeget feltörni, hogy kevesebb legyen az elcsúszás esélye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×