eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Így képzik a börtönőröket

Megkezdődött csaknem félszáz börtönőr képzése, akik mintegy féléves tanulás után állnak majd munkába a hamarosan megépülő új börtönökben. A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága tavaly kezdte el a munkaerő toborzását, eddig több mint 4000-en pályáztak - mondta el az InfoRádiónak Orosz Zoltán, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

A börtönök zsúfoltságának csökkentésére 2010-ben indítottak férőhelybővítési programot. Ennek köszönhetően 2015-ben négy börtönben összesen több mint nyolcszázzal nőtt a fogvatartotti férőhelyek száma.

A program keretében további 8 új börtön épül: Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fő elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézet kezdi meg működését. Az új beruházásoknak köszönhetően a telítettség várhatóan 100 százalék alá csökken. Ezzel együtt 2500 új munkahely is létesül - számolt be a szóvivő.

A most induló képzési ciklusban 473 jelentkező kezdi meg tanulmányait, hogy a kiképzés végeztével büntetés-végrehajtási felügyelőként szolgáljanak majd az új börtönökben. Az első képzés pénteken indult Nyíregyházán.

Így képzik a börtönőröket

A felügyelők szakképzése Budapesten és a Nyíregyházi Egyetemen zajlik, hat és fél hónapon át. A sikeres vizsgát tett hallgatók büntetés-végrehajtási felügyelő OKJ-s bizonyítványt kapnak, valamint egy olyan biztos megélhetést garantáló beosztást, amely hosszú távon, kiszámítható módon biztosít munkalehetőséget - hangsúlyozta Orosz Zoltán.

Az iskola idején már teljes fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetőséget és utazási költségtérítést biztosít számukra a büntetés-végrehajtás. A képzésben részt vevő valamennyi új munkatárs még 2017-ben a büntetés-végrehajtási szervezet állományába kerül.

A tanulóknak nem lesz könnyű dolguk a következő hónapokban, hiszen a velük szemben támasztott magas szakmai elvárásoknak való megfelelés érdekében igazi elhivatottsággal kell belevetniük magukat a tanulásba - jelezte a szóvivő.

A felkészüléshez azonban - tette hozzá - minden segítséget megkapnak, színvonalas elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek. A rendvédelmi alapfeladatokon túl – amely jogi, informatikai, kommunikációs, lőelméleti ismereteket, fizikai és angol nyelvi felkészítést is magában foglal – biztonsági és reintegrációs felkészítésen is részt vesznek.

A képzés célja, hogy az elméleti és gyakorlati vizsgán majdan megfelelő felügyelők szakmai magabiztossággal, a reintegrációs törekvések szem előtt tartásával, a szakma és a kor elvárasainak megfelelve, professzionálisan végezzék munkájukat a szervezetben.

A képzés megindításával párhuzamosan a büntetés-végrehajtás továbbra is várja azok jelentkezését, akik a szervezetben szeretnének dolgozni - jelezte Orosz Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×