eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: "Átláthatóságot akarunk"

Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét.

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - a civil szervezetekre vonatkozó kérdésre - kifejtette: olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.

Példaként hozta, hogy Barack Obama elnöksége alatt az amerikaiak sokfajta befolyásolási módszert építettek ki a világban. "Erről én tudnék mesélni hosszasan (...), a legprimitívebb befolyásolási módszerekkel bezárólag volt itt minden az elmúlt időszakban" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy szövetségesek lévén nem a múlttal foglalkozik, inkább reméli, hogy a jövőben nem lesz ilyen.

A miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartja, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást.

"Átláthatóságot akarunk", a magyaroknak ugyanis joguk van megérteni, milyen "befolyásolási manipulációs kísérletrendszerben éljük minden nap a politikai életünket" - mondta Orbán Viktor.

A napokon belül hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról a kormányfő úgy nyilatkozott: más kultúrájú amerikai vezetés érkezik. Míg a leköszönő Obama-adminisztráció "globalista" volt, a következő nem az lesz, hanem egy "vagányabb amerikai politika", amely nem köntörfalaz, nem bonyolítja túl a dolgokat - fogalmazott, jelezve, hogy az új attitűdhöz, viszonyrendszerhez az európaiaknak is alkalmazkodniuk kell majd.

A majdani amerikai látogatását firtató kérdésre azt is közölte, nyilvános konkrétumok még nincsenek az útról.

Csaták várhatók Brüsszellel

 Orbán Viktor miniszterelnök két nagy csatára számít az idén Brüsszellel: az egyik migrációs, a másik gazdaságszervezési kérdésekben várható, és mindkét területen "meg kell védeni a szuverenitásunkat".

A kormányfő kijelentette: meg kell akadályozni azokat a brüsszeli kísérleteket, amelyek a migrációval kapcsolatos nemzeti hatáskörök elvonását célozzák. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy a kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról, amivel "nyíltan szembemegyünk" az Európai Unióval. Szerinte azonban az európai terrorfenyegetettség miatt szükség van erre az intézkedésre, mint fogalmazott, önvédelmi okokból minden olyan jogi szabályozást meg kell változtatni, amely megkönnyíti a terrorcselekményeket.

A másik "csatáról" Orbán Viktor azt mondta, Brüsszel egyre jobban bele akar szólni gazdaságszervezési kérdésekbe, például energiaárakba, adókba, bérekbe. Szerinte azonban el kell érni, hogy ez ne történhessen így.

Külön kiemelte a rezsicsökkentés megvédését, amire azért van szükség - magyarázta -, mert a tervezett energiaunió megtiltaná az állami árszabályozást, ami pedig azt jelentené, hogy meg kell szüntetni a rezsicsökkentést.

Az idei évet a miniszterelnök úgy jellemezte, hogy az a lázadás éve lesz, az EU nemzetei fellázadnak az ellen a brüsszeli politika ellen, amely folyamatosan, "hol nyíltan, hol suttyomban", hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól. Megemlítette Francois Fillon francia jobboldali elnökjelöltet, akinek a programja szerinte "egy lázadási program", mert például a migráció ügyében fellázad az eddigi közös európai menekültpolitikával szemben.

Összegzése szerint 2017-ben komoly küzdelem várható az EU tagállamainak saját jogait megvédeni akaró politika és az egyre több hatáskört elvonni szándékozó központi uniós akarat között.

Arról is beszélt, hogy a nyugati "okoskodások" mögött az áll, hogy "savanyú a szőlő". A nyugatiak ugyanis ahhoz voltak szokva - folytatta Orbán Viktor -, hogy megmondták a közép-európaiaknak, hogyan kell modernnek, sikeresnek lenni, kapitalizmust, piacgazdaságot építeni, és mi a demokrácia. "Aztán most ők sikertelenek, az ő számaik rosszak, a mieink meg jók, aminek az az oka, hogy mi másképp csináljuk, mint ők. És nem akarják beismerni, hogy ahogy mi csináljuk, az észszerűbb" - fogalmazta meg véleményét, hozzátéve: ahelyett, hogy Nyugaton szembenéznének a valósággal, inkább ideológiai okokból folyamatosan "erőltetik a saját régi lemezüket".

A visegrádi négyek (V4) együttműködésével kapcsolatban kiemelte, hogy a júliustól esedékes magyar elnökség alatt törekszik majd a V4-ek együttműködésének mélyítésére. Kitért a magyar-lengyel viszonyra, jelezve, hogy "jól működik a szolidaritás", mert például míg legutóbb a magyarok álltak ki a lengyelek mellett az EU-ban a szénbányászat ügyében, addig viszonzásul azt kérte Varsótól, ők pedig álljanak ki a magyarok mellett Brüsszelben az internet áfájának 5 százalékra csökkentéséért.

A magyar gazdaságról szólva Orbán Viktor azt mondta: a kormány munkájának gyümölcse kezd beérni, "lassan az emberek életében is megtörténik az a változás, amit a munkaalapú gazdaság jelent", vagyis mindenki dolgozhat, aki akar, rohamosan zsugorodik a munkanélküliség, emelkednek a bérek, csökkennek a járulékok. A munkaerőhiányról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy ez azt jelenti, folyamatosan nőnek a befektetések.

Végül kitért a rendkívül hideg időre, arra kérve minden hajléktalant, hogy vegye igénybe a menhelyeket. Hangsúlyozta, hogy több férőhely van a menhelyeken, mint amennyi hajléktalan.

A kormányfő megerősítette azt is, hogy van elegendő energiatartalék az ország működésének biztosításához. Megjegyezte továbbá, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően "kibírható" az energiaszámla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×