eur:
394.29
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem vész el a ki nem vett tavalyi szabadság

Önmagában az a tény, hogy a szabadság kiadása nem történt meg, jogszabálysértő ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy a munkavállaló elveszítené a szabadságát, hanem azt, hogy ezt egyszerűen később, a következő évben fogja kivenni - mondta az InfoRádiónak a Réti, Antall és Társai PWC Legal szakértő ügyvédje.

A szabadságot a munkáltatónak kell kiadnia, vagyis a munkáltató felelőssége, hogy egy évben a munkavállaló megkapja az összes olyan szabadságát, ami neki a jogszabály és az életkora alapján jár – közölte Szűcs László.

„Fő szabály szerint a tárgyévben kell a szabadságot biztosítani. Ha erre nincs lehetőség, akkor a szabadságnál maximum 5 munkanap átvihető a következő évre, ha azt még a tárgyévben elkezdtük kivenni” - emlékeztetett a Réti, Antall és Társai PWC Legal szakértő ügyvédje.

Hozzátette: arra is lehetőség van, hogy a munkáltató és a munkavállaló évente egy megállapodást kössön, amit nem a munkaszerződésben, hanem mindig egy adott tárgyévre kell megkötni. Ebben a megállapodásban azt kell rögzíteni, hogy az életkor alapján járó pótszabadság egyharmadát a munkavállaló nem a tárgyévben, hanem a következő év végéig veszi ki.

Ilyen esetekben lehetősége van a munkavállalónak arra, hogy azt a pár napot a következő évben vegye ki

– tudatta a szakértő.

Szűcs László közölte, hogy a szabadságra vonatkozó igény három év alatt évül el.

Az alapszabály és az alaplogika az, hogy a tárgyévben a szabadságokat ki kell adni. Ha ez mégsem történik meg, akkor sem veszik el ez a szabadság, ki lehet adni később is – hangsúlyozta a szakértő ügyvéd.

„Önmagában az a tény, hogy a szabadság kiadása nem történt meg, jogszabálysértő ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy a munkavállaló elveszítené a szabadságát, hanem azt, hogy ezt egyszerűen később, a következő évben fogja kivenni” - közölte a Réti, Antall és Társai PWC Legal szakértő ügyvédje.

A témával részletesen a ma este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című magazinműsor foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×