eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Molnár Gyula: február 18. után jöhet az árnyékkormány

Az MSZP elnöke szerint ebben az évben még jobban megmutatkozhat itthon, hogy milyen a hatalom valódi arca. Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a szocialista párt február 18-tól kezdődő árnyékkormányszerű működéséről is.

Felvilágosodás éve: változás kell

2017, ahogy általában a választások előtti évek, rendkívül fontos – jelentette ki Molnár Gyula. Az MSZP elnöke hozzátette, a köztársasági elnök a kiegyezés évfordulóját említette, a szocialisták a felvilágosodás évének tartja az ideit.

„Arra számítunk, hogy az embereknek kinyílik a szeme és sokkal többen fogják lenni ennek a hatalomnak a jellegét. Egyértelműbbé válik, hogy mindkét, nem kormánypárti oldalnak össze kell fognia a változás erőit.

Egyre többen fogják azt gondolni, hogy változás kell az országban és egyre többen fognak ezért aktívan is tenni.”

Molnár Gyula hangsúlyozta, elképesztő, példátlan, látványos támadást indít valaki a civil szervezetek ellen. Az MSZP elnöke szerint az igazi jellegét ennek a hatalomnak az mutatja, hogy keveseknek előny az, hogy a kormányzásuk.

„Hárommillióról négymillióra nőtt a szegények száma. Elképesztő állapotban van az egészségügy és az oktatás. Az a virtuális stabilitás, amit a gazdaság felmutat, két jelentős forrásból van: egyfelől az uniós támogatásokból, miközben folyamatosan támadjuk az Európai Uniót, másrészt pedig a humán szférákból kivont pénzekből.”

Az MSZP elnöke kiemelte, lehet, hogy az emberek a mindennapokban talán nem érzik, de óriási gond az, hogy

a sajtó már nem tekinthető szabadnak:

egyre kevesebb a független sajtótermék.

„Nagyon nagy baj az, hogy az önkormányzatoknak egyre kisebb a hatáskörük, egyre több minden centralizálódik, egyre kevesebb dolog dől el helyben. A virtuális számok, a plakátra kirakott sikerek egyre jobban elfedik azt, ami a mélyben gyülekezik:

egyre nagyobb a szegénység”

- fogalmazott Molnár Gyula.

Árnyékkormány

A szocialista párt február 18-ára tervezett rendezvényével kezdődő árnyékkormányszerű működésről az elnök azt mondta, felmutatnak három-négy olyan, nem a párt környékéről érkező szakpolitikust.

„Nem pártkatonák, nem régi arcok, hanem jó szakemberek és ismert arcok.”

„Ha Botka László ebben partner - szerdán beszél vele az elnökség - valóban árnyékkormányszerű működésre állunk át. Ebben a szakpolitikát egyrészt a pártból ismert arcok, másfelől külsős, hiteles szakemberek jelenítik meg. Úgy fogunk működni, hogy a kormány mondataira az árnyékkormány szereplői válaszolnak.”

Molnár Gyula kiemelte, az ebben szerepet vállaló embereknél feltétel a stabilitás. Hozzátette, a politikában csak úgy lehet szerepet vállalni, hogy nyerni akarunk.

„Azt írjuk ki a falainkra, hogy

a Fidesz leváltható, az ország megjavítható.

Én ezt a jelszót így szoktam használni, a kollégáim kicsit pongyolának tartják, de szerintem így érthető.”

Molnár Gyula: február 18. után jöhet az árnyékkormány

A győzelem garanciája

A pártelnök kijelentette, a szocialista pártnak van miniszterelnök-jelöltje, ezen ő maga, Botka László változtathat. Az ő három, minden érdekelt pártnak címzett feltétele – közös lista, szavazatszerző képesség alapján összeállított egyéni jelöltek és megállapodás egy új baloldali politikáról - egybeesik Molnár Gyula elnöki programjával.

„Ezzel választottak meg, ezen dolgoztunk az elmúlt fél évben, hiszek abban, hogy ez a győzelem garanciája” - hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Nincs értelme összefogni a Jobbikkal

Politikailag és taktikailag sincs értelme az MSZP és a Jobbik összefogásának - hangsúlyozta Molnár Gyula. Az MSZP elnöke kijelentette, kiváló közgazdasági szakembernek tartja Medgyessy Pétert, de tanácsadóként nem szívesen használná a pártban, mert az, a Jobbikkal való összefogást támogató mondata két hete magyarázkodásra kényszeríti a szocialistákat.

„Már mindenki cáfolta. Ez egy lehetetlen dolog. Nincs ma olyan helyzet Magyarországon, sem politikailag, sem taktikailag, hogy ezt bármilyen szempontból meg kellene tennünk.

A Jobbik a mi szemünkben politikai értelemben nem különbözik a Fidesztől.

Az, hogy még nem derült ki róluk az, ami a Fideszről, csak azért van, mert nincsenek hatalmon.”

Molnár Gyula kiemelte, nem érti, miért nem világos mindenkinek, hogy a választási rendszernek megfelelően a háromosztatú politikai térben az az egyetlen esély, hogy kellőképpen közel lehet kerülni a legnagyobbnak tűnő politikai párthoz, akkor lehet egyéni körzeteket megszerezni.

„Más nem segíthet, mert a szavazóink nem mozognak át. Nagy tévedés, hogy a Jobbik az MSZP-től vesz el szavazókat. A Jobbik 19 százalékról esett 11-re, mi 11-en vagyunk, stabilan egy ideje, bízom benne, hogy emelkedni fog. Akit elvehetett a Jobbik az MSZP-től, azt 2010-2014 között megtette. Nincs ma arra út, hogy a Jobbik az MSZP-től vegyen el szavazókat, ahogy a szocialista párt sem tud elvenni a Jobbiktól.”

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott,

a Jobbik és a Fidesz össze vannak drótozva:

ha a Fidesz megy le, a Jobbik emelkedik és fordítva. Ez, az ő 41 százalékos szavazótömbjük, amit darabolnak – tette hozzá.

„A Jobbik politikai stratégiája akkor működik, ha a Fidesz fogy. Mi ennél hosszabban és többet nem foglalkozunk a Jobbikkal” - hangsúlyozta Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×