INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

hírek

inforádió

belföld

kórház

egészségügy

betegellátás

korányi projekt

semmelweis egyetem

Átadták a Semmelweis Egyetem új épületét

Átadták a Semmelweis Egyetem új épületét

Infostart / InfoRádió

Lezárult a Korányi projekt 2011-ben kezdett első, európai uniós fázisa a Semmelweis Egyetemen.

Az Európai Unió által több mint 8 milliárd forinttal támogatott beruházás keretében felépült egy több mint 20 ezer négyzetméteres, nyolc szintes központi betegellátó épület az egyetem külső klinikai tömbjében, ahol már folyik a betegellátás – mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Szél Ágoston hozzátette: az új betegellátó épület szerepet játszik az összes itt lévő klinika kiszolgálásában.

„Azt hiszem, hogy nagyon sokan nagyon régóta várunk erre a napra, amikor ez a jó hosszú ideje készülő, épülő Korányi projekt központi épülete végre átadásra kerül, és birtokba vehetik az egyetem dolgozói és a betegek. Nem ma történt ez meg, hiszen már jó ideje folyik a betegellátás. Akik erre jártak, láthatták, hogy itt valóban pezsgő élet zajlik” - mondta a rektor.

Az oktatásért felelő államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a mai nappal a projekt első fázisa lezárult, a folytatást pedig a „Semmelweis 21 Terv, vagyis az egyetem jövőjét meghatározó hosszú távú stratégia jelöli ki. Ezt első olvasatban már tárgyalta a kormány és a stratégiai kabinet.

A Semmelweis 21 Terv tartalmazza több más mellett az elméleti és a gyakorlati kutatások és képzések fejlesztését, az egyetem Vas utcai karának megújítását, a Fogorvostudományi Kar laboratóriumának bővítését, és az idegsebészet, a sürgősségi ellátás, valamint a krónikus ellátás fejlesztését – sorolta Palkovics László.

„Tárgyalunk a külső klinikai tömb további megújításáról. Hasonlóan a Korányi tömbhöz szeretnénk revitalizálni az ottani épületeket: a belső klinikai tömb telephelyeinek a fejlesztéséről, a Budai Anya- és Gyermekegészségügyi Központ, klinika és egyetemi kórház létrehozásáról, a Városmajori Klinika fejlesztéséről, és a Kútvölgyi Klinika további fejlesztéséről. A kormánynak többször deklarált célja az, hogy a magyar orvosképzést továbbfejlessze. Ennek egy nagyon komoly elvét a Semmelweis 21 Terv” - fogalmazott az oktatásért felelő államtitkár.

Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja azt hangsúlyozta, hogy a projekt első szakaszának teljes költsége 10,5 milliárd forint volt. A 8,1 milliárd forint uniós forrást 2,4 milliárd forint saját egyetemi és fenntartói forrás egészítette ki.

„Az európai uniós források felhasználásával megkötött támogatási szerződésben vállalt egyetemi kötelességünket teljesítettük. Az Európai Unió felé elszámoltunk, rendelkezünk a működési, használatbavételi és ÁNTSZ-engedélyekkel” - jelentette ki Szász Károly.

Az új központi betegellátó épületben működik az egyetem ortopédiai radiológiai klinikája. Az aneszteziológiai és az intenzív terápiás klinika beköltözésével létrejött a központi intenzív osztály.

A projekt keretében felújított területeken működnek a II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika ambulanciái, és itt kapott helyet a Perinatális Intenzív Centrum is.

Központosították a diagnosztikai feladatokat, a külső klinikai tömbben működő klinikákat pedig folyosórendszer köti össze az új épülettel, vagyis könnyebb a betegellátást.

A Korányi Projekt keretében a műszerek és a berendezések is megújultak.

Kapcsolódó hang

Átadták a Semmelweis Egyetem új épületét
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018