INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

agyhártyagyulladás

oltás

vakcina

gyógyszertár

Pánik a patikákban: elfogyott az agyhártyagyulladás elleni oltás

Pánik a patikákban: elfogyott az agyhártyagyulladás elleni oltás

Infostart / InfoRádió

Átmeneti készlethiány van Budapesten a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik típusából, a B típusú vakcinából, ezért hétfőn a nagykereskedőnek engedélyezték egy nagyobb tétel behozatalát - mondta az InfoRádiónak Pállfyné Poór Rita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetője.

Az elmúlt hetek hírei az agyhártyagyulladásos megbetegedésekről felkeltették az érdeklődés a betegség elleni vakcinák iránt, és némelyik patikában el is fogyott a készlet.

"Országos hiányról még nem beszélhetünk, de

némely vakcina esetében akadályozottabb az ellátás"

- tudta meg az InfoRádió Pállfyné Poór Ritától, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetőjétől.

A fertőzés megelőzése érdekében három vakcina vethető be: vagy a tisztán B, vagy a tisztán C szerotípust tartalmazó, vagy a négyfélét kombináltan tartalmazó készítmény. Magyarországon az előfordulási gyakorisága leginkább a B és a C típusnak van.

"Leginkább a B típusú vakcináról érkeztek bejelentések, hogy hiány van. A másik kettő esetében van alternatív vakcina, de a B esetében viszont nincs más, ezért az intézet nagy erőkkel dolgozik azon, hogy pótolja a készleteket. A mai napon egy nagyobb mennyiség behozatalára adtunk ki ideiglenes engedélyt. Erre akkor kerülhet sor, amikor átmeneti kapacitásgondok vannak, ilyenkor a nagykereskedő máshonnan, külföldről is beszerezheti" - mondta a főosztályvezető.

Pállfyné Poór Rita szerint január harmadik hetének végére megoldódhat a kereskedői hiány, az ideiglenes engedélyes beszerzéssel pedig addig is orvosolható a probléma, és már a héten megoldódhat a részleges hiány.

"Elsősorban a fővárosi gyógyszertárakban mutatkozik hiány, valószínűleg a hírek hallatán itt riadtak meg inkább az emberek" - mondta Pállfyné Poór Rita, hozzátéve, hogy a két év alatti gyerekeknek éppen január elsejétől ingyenessé tett oltást nem érinti az átmeneti vakcinahiány.

Kapcsolódó hang

Pánik a patikákban: elfogyott az agyhártyagyulladás elleni oltás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018