INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kampányüzemmódba kapcsolt Európa

Infostart / InfoRádió
A közelgő, 2019-es európai parlamenti választásokon várhatóan először uniós kérdések is a kampány fontos témái között szerepelnek majd - mondta Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság tagja az InfoRádióban az euró válságát és a migrációt említette példaként.

A 2018-as parlamenti választáson biztosan téma lesz az Európai Unió – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

„A migráció biztos, hogy fontos kérdés lesz. Azt látom a kormányzati kommunikáció megnyilvánulásaiból, hogy a rezsicsökkentés fontos kérdés lesz, és biztos vagyok benne, hogy a nagy ellátórendszerek – egészségügy, oktatás – is fontos kérdések lesznek a választási kampányban” - véli a biztos.

A témákat az is befolyásolja, hogy a választási időszak 2018-tól 2019 őszéig tart majd, hiszen a parlamenti választás után 2019-ben európai parlamenti és önkormányzati választás lesz majd – tette hozzá Navracsics Tibor.

„Ez mindenképpen azt jelenti, hogy egy hosszú, közel két éves választási kampány lesz, és itt az európai témák össze is érnek."

"Azzal számolok, hogy a 2019-es európai parlamenti választás lesz az első olyan európai parlamenti választás, ahol valóban európai témák is megjelennek már minden országban az európai parlamenti választási kampányban” - véli Navracsics Tibor.

Az európai parlamenti választásokon központi téma lesz a nemzeti és a közösségi hatáskör ügye, az euró- és a gazdaság válsága, illetve a migráció – mondta az uniós biztos.

„Mind a kettő olyan téma, amely meg fog jelenni. Az előbbi talán inkább az eurózóna országaiban, a másik minden európai uniós tagállamban, és meg fog jelenni a nagy európai pártok, pártszövetségek európai parlamenti programjaiban is. Biztos vagyok benne, hogy a migráció kérdése, a menekültkérdés ott lesz az Európai Néppárt, az európai szocialisták, a liberálisok és minden más nagy pártszövetség európai programjában, és ez alapján igazi páneurópai politikai problémáról beszélhetünk majd” - fogalmazott az uniós biztos.

Az Európai Bizottság már választási üzemmódba kapcsolt – mondta Navracsics Tibor -, hiszen idén több fontos tagállamban, például Németországban és Franciaországban lesznek választások, ami minden bizonnyal hatással lesz a bizottság által kidolgozott javaslatokra, és azok beterjesztésének időpontjára is – tette hozzá a magyar biztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kapcsolódó hang

Kampányüzemmódba kapcsolt Európa
 


A címlapról ajánljuk