eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Kisokos gazdáknak petárdázás idejére

Kisokos gazdáknak petárdázás idejére

A kutyák 60-70 százaléka sokkot kap a petárdázástól és a tűzijátéktól. Az Illatos úti ebtelepen az év végi időszakban 20-25 százalékkal nő meg a kutyák száma, de sok elkóborolt állatot az autók ütnek el - mondta el az InfoRádiónak Kozma Tamás, az Illatos úti telep vezető állatorvosa.

A szilveszteri petárdázás minden évben gondot jelent az állattartóknak. A kutyák nagy része nem tudja elviselni a petárdázáskor keletkező fény- és hanghatásokat, és ilyenkor fejvesztve menekülnek. Mint Kozma Tamás elmondta,

a kutyák 60-70, de akár 80 százaléka is fél ezektől a zajoktól,

ezért megnő az elkóborolt állatok száma.

"Akár tíz kilométert is képesek rémületükben megtenni, és a lakhelyüktől távol sikerül csak befogni ezeket az állatokat, de egy részük sajnos autóbaleset áldozata lesz" - mondta az állatorvos.

Kozma Tamás azt javasolja, már szilveszter előtt mindenki keresse fel az állatorvosát, hogy  a kutyában lévő mikrocsip megfelelő adoatokat tartalmaz-e, és érdemes megkérdezni, milyen nyugtatókat ajánl az orvos. A legfontosabb azonban, hogy aki tudja, hogy a kedvence félős, a szilveszteri petárdázások idején maradjon a kutyájával. 

"A lakásban tartott kutyákat a sétáltatásnál szigorúan pórázon szabad csak vezetni, és a lehető legkevesebb időt kell a szabadban tartózkodni" - ajánlja az ebtelep orvosa.

Szilveszter után az állatvédő szervezetek megerősített ügyeletet tartanak, járják az utcákat, befogják a kutyákat, ellenőrzik a csipeket, és lehetőség szerint vissza is juttatják a gazdáikhoz az elkóborolt ebeket.

A többi kutya az ebtelepre kerül, ahol január első két hetében a szokásoshoz képest 20-30 százalékkal több állatot őriznek.

"Ez már jobb adat, mert volt olyan időszak, öt-vagy tíz évvel ezelőtt, amikor majdnem megduplázódott ilyenkor a bekerülő állatok száma. De

egyetlen kutyának sem lenne szabad megszöknie

ebben az időszakban" - mondta Kozma Tamás.

A macskák is félnek a petárdázástól, de ők alapvetően rejtőzködő életmódot folytatnak, ezért a reakciók kevésbé feltűnőek, ők jobban viselik az év végi megpróbáltatásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×