INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

szilveszter

petárda

kutya

macska

állatorvos

Kisokos gazdáknak petárdázás idejére

Kisokos gazdáknak petárdázás idejére

Infostart / InfoRádió

A kutyák 60-70 százaléka sokkot kap a petárdázástól és a tűzijátéktól. Az Illatos úti ebtelepen az év végi időszakban 20-25 százalékkal nő meg a kutyák száma, de sok elkóborolt állatot az autók ütnek el - mondta el az InfoRádiónak Kozma Tamás, az Illatos úti telep vezető állatorvosa.

A szilveszteri petárdázás minden évben gondot jelent az állattartóknak. A kutyák nagy része nem tudja elviselni a petárdázáskor keletkező fény- és hanghatásokat, és ilyenkor fejvesztve menekülnek. Mint Kozma Tamás elmondta,

a kutyák 60-70, de akár 80 százaléka is fél ezektől a zajoktól,

ezért megnő az elkóborolt állatok száma.

"Akár tíz kilométert is képesek rémületükben megtenni, és a lakhelyüktől távol sikerül csak befogni ezeket az állatokat, de egy részük sajnos autóbaleset áldozata lesz" - mondta az állatorvos.

Kozma Tamás azt javasolja, már szilveszter előtt mindenki keresse fel az állatorvosát, hogy  a kutyában lévő mikrocsip megfelelő adoatokat tartalmaz-e, és érdemes megkérdezni, milyen nyugtatókat ajánl az orvos. A legfontosabb azonban, hogy aki tudja, hogy a kedvence félős, a szilveszteri petárdázások idején maradjon a kutyájával. 

"A lakásban tartott kutyákat a sétáltatásnál szigorúan pórázon szabad csak vezetni, és a lehető legkevesebb időt kell a szabadban tartózkodni" - ajánlja az ebtelep orvosa.

Szilveszter után az állatvédő szervezetek megerősített ügyeletet tartanak, járják az utcákat, befogják a kutyákat, ellenőrzik a csipeket, és lehetőség szerint vissza is juttatják a gazdáikhoz az elkóborolt ebeket.

A többi kutya az ebtelepre kerül, ahol január első két hetében a szokásoshoz képest 20-30 százalékkal több állatot őriznek.

"Ez már jobb adat, mert volt olyan időszak, öt-vagy tíz évvel ezelőtt, amikor majdnem megduplázódott ilyenkor a bekerülő állatok száma. De

egyetlen kutyának sem lenne szabad megszöknie

ebben az időszakban" - mondta Kozma Tamás.

A macskák is félnek a petárdázástól, de ők alapvetően rejtőzködő életmódot folytatnak, ezért a reakciók kevésbé feltűnőek, ők jobban viselik az év végi megpróbáltatásokat.

Kapcsolódó hang

Kisokos gazdáknak petárdázás idejére
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018