eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk

Lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke - a nap hírei

A többi között a víz hatékony felhasználását sürgeti a Budapesti Víz Világtalálkozó által elfogadott záródokumentum. Mégsem lesz a szociális ágazatban országos sztrájk december 5-én.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban álló cselekvési tervet fogalmaztak meg a Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevői. Balogh Csaba külügyi államtitkár a záródokumentumot ismertetve alapvető fontosságúnak nevezte a víz hatékony felhasználását a fenntartható fejlődés és a jövő generációk szempontjából. Szöllősi-Nagy András, az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának elnöke a nyilatkozat fő üzeneteként fogalmazta meg, hogy a víz a legkritikusabb természetes erőforrás, a víz összeköti a nemzeteket, a földrészeket és a térségeket. A most zárult háromnapos budapesti tanácskozáson több mint 100 országból érkeztek küldöttek.

Magyarország folyamatos erősödésével számol a következő öt évben a kormányfő. Orbán Viktor a szórványmagyarságot képviselő Magyar Diaszpóra Tanács ülésén közölte: az anyaország erősödése ad alapot egy kiváló diaszpóra-politikához. Semjén Zsolt a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes arról beszélt: a honosítás kezdete óta 920 ezerrel bővült a magyar állampolgárok száma, a ciklus végére a szám 1 millióra növekedhet. A tanácskozás zárónyilatkozata szerint Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ jön létre. Csütörtökön ülést tart a Magyar Állandó Értekezlet is.

Lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Gyárfás Tamás döntését azzal indokolta, hogy most így segíthet a legjobban a sportágban kialakult problémákon. Korábban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, majd több úszó közös nyilatkozatban szólította fel lemondásra az elnököt és a sportág teljes vezetését, mert álláspontjuk szerint csak egy új vezetés képes megújítani a magyar úszást. A sportért felelős államtitkár támogatta és tudomásul vette az úszószövetség elnökének döntését. Szabó Tünde az InfoRádióban fontosnak nevezte, hogy Gyárfás Tamás továbbra is szerepet vállaljon a nemzetközi szövetség munkájában.

Vizsgálhatja az Alkotmánybíróság, hogy sérti-e az emberi méltóságot, vagy más alapvető jogot, illetve Magyarország szuverenitását az uniós kvótarendszer. Szerdán jelent meg az erről szóló határozat. Székely László, az alapvető jogok biztosa tavaly decemberben kért alkotmányértelmezést a menekültek tömeges áthelyezésére lehetőséget adó uniós kvótarendszer miatt. A kérdéshez kapcsolódóan az Alkotmánybíróság két fő korlátot állapított meg: a közös hatáskörgyakorlás egyrészt nem sértheti Magyarország szuverenitását, másrészt nem járhat az alkotmányos önazonosság sérelmével.

Mégsem lesz a szociális ágazatban országos sztrájk december 5-én. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete megállapodott a béremelésről a kormány képviselőjével. Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet: 2018 január elsejéig két lépcsőben összességében 33 százalékos béremelés valósul meg. Hozzátette: a szakma gerincét jelentő munkakörökben már jövőre lesz béremelés. Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: fontos és vállalható kompromisszum a megállapodás.

A tervezettnél később, januárban mutatja be a Nemzeti Alaptantervet az oktatási államtitkárság - közölte a szervezet vezetője. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: jelenleg is tart a koncepcióalkotás, amelynek része, hogy különböző követelményszinteket határoznak meg a közoktatásban, és az illetékesek szeretnének minden érintettel egyeztetni. Az iskolák állami átvételével összefüggő kritikára úgy válaszolt: az oktatási intézményeket már 2013-tól az állam tartja fenn, mivel sok önkormányzatnak ez nehézséget okozott.

A madárinfluenza megbetegedések miatt 15 ország vezetett be korlátozó intézkedést Magyarországgal szemben az élőbaromfira és a baromfihús-készítményekre. Az Európai Unióba a korlátozás alá nem vont területekről lehet szállítani. Magyarországon 4 megyét érintenek a megbetegedések. Teljes korlátozást vezetett be Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia. Európában Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb járványokat.

Nyolc év óta először megállapodtak a kitermelés csökkentéséről a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai. A kartellhez nem tartozó nagy kőolajkitermelő országok szintén hasonló döntést hoztak. A kartell 14 tagállama január 1-jétől napi 32 és fél millió hordóra csökkenti a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról, hogy csökkentse a piaci túlkínálatot és ezáltal támogassa az árakat.

Új ajánlatot tesz a Lufthansa a sztrájkoló pilótákat képviselő szakszervezetnek. A légitársaság kétlépcsős, 4,4 százalékos emelést és egyszeri, egyösszegű kifizetést javasolt. A béreket az idei évre 2,4 százalékkal emelné a vállalat, amelyet jövőre újabb két százalékos emelés követne. Az ajánlatot semmilyen más feltételhez nem kötötte a cég. A társaság szerint ezzel teljesülnek az érdekképviselet legfontosabb követelései. A szakszervezet legutóbb hat napra hirdetett sztrájkot, emiatt a légitársaság több mint 4.000 járatát törölte, ami 525 ezer utast érintett.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×