INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kötelező kockázatfelmérésre készülhetnek a magyarországi szállodák

Infostart / InfoRádió
Kötelező kockázatfelmérést ír elő egy most készülő rendelet a légiós betegséget okozó legionnella baktériumra - a fokozott veszélyt jelentő épületekben. Így a kórházakban, szállodákban, fürdőkben is el kell végezni a szükséges vizsgálatot. Az egészségügyért felelős államtitkár reméli, hogy még az első negyedévben elfogadják a módosítást. Az európai tapasztalatok szerint a hasonló szabályozás megelőzi a komolyabb járvány kialakulását.

"Előkészítés alatt van a jogszabály, szerintem az első negyedévben elfogadásra kerülhet" - ezt mondta az egészségügyért felelős államtitkár arról a rendeletről, amely kötelező kockázatfelmérést ír elő a légiós betegséget okozó legionella-baktériumra az ilyen szempontból veszélyt jelentő intézményekben.

Zombor Gábor arról is beszélt, mely épületeket érintené az új kötelezettség.

"Mindazokat, ahol a legionella-fertőzés kialakulásának potenciális lehetősége megvan. Olyan gépeket használnak, olyan helyiségeket tartanak fent, ahol pangó meleg víz lehet a légkondicionálókban, pezsgőfürdőkben, fürdőkben."

A kockázatfelmérésnek több módja van - mondta az InfoRádió kérdésére Varga Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet osztályvezetője.

"Igazából két részből állhat az ezzel kapcsolatos kockázatok felderítése, az egyik tulajdonképpen csak egy kérdőíves kockázatbecslés, ahol azt vizsgálják, hogy a baktérium szaporodásához, illetve a fertőzés kialakulásához vezető körülmények közül fennáll-e valamelyik. Azokban az épületekben, ahol valamilyen okból eleve nagyobb a kockázat, például a kórházakban, ott a vizsgálati kötelezettség jelent valamelyest költségemelkedést, de ezek olyan vizsgálatok, amelyekre a hazai laboratóriumok is képesek."

A légiós betegségként ismert kór Magyarországon évente 30-40 megbetegedést okoz, Varga Márta azonban azt mondta, az európai tapasztalok alapján ennél több lehet a valós esetszám, előfordulhat ugyanis, hogy az influenzaszerű tünetek maguktól elmúlnak.

"Ez a baktériumcsoport kétféle tünetegyüttest okozhat, ebből a súlyosabb - egy általában halálos kimenetelű - tüdőgyulladást, ez a ritkább, és - egy magától gyógyuló - influenzaszerű megbetegedést okoz."

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet osztályvezetője hangsúlyozta, az uniós tagállamok többségében már létezik hasonló szabályozás és a tapasztalatok azt mutatják, ezzel elejét lehet venni egy komolyabb járványnak.

Hanganyag: Seres Gerda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk