eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kötelező kockázatfelmérésre készülhetnek a magyarországi szállodák

Kötelező kockázatfelmérést ír elő egy most készülő rendelet a légiós betegséget okozó legionnella baktériumra - a fokozott veszélyt jelentő épületekben. Így a kórházakban, szállodákban, fürdőkben is el kell végezni a szükséges vizsgálatot. Az egészségügyért felelős államtitkár reméli, hogy még az első negyedévben elfogadják a módosítást. Az európai tapasztalatok szerint a hasonló szabályozás megelőzi a komolyabb járvány kialakulását.

"Előkészítés alatt van a jogszabály, szerintem az első negyedévben elfogadásra kerülhet" - ezt mondta az egészségügyért felelős államtitkár arról a rendeletről, amely kötelező kockázatfelmérést ír elő a légiós betegséget okozó legionella-baktériumra az ilyen szempontból veszélyt jelentő intézményekben.

Zombor Gábor arról is beszélt, mely épületeket érintené az új kötelezettség.

"Mindazokat, ahol a legionella-fertőzés kialakulásának potenciális lehetősége megvan. Olyan gépeket használnak, olyan helyiségeket tartanak fent, ahol pangó meleg víz lehet a légkondicionálókban, pezsgőfürdőkben, fürdőkben."

A kockázatfelmérésnek több módja van - mondta az InfoRádió kérdésére Varga Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet osztályvezetője.

"Igazából két részből állhat az ezzel kapcsolatos kockázatok felderítése, az egyik tulajdonképpen csak egy kérdőíves kockázatbecslés, ahol azt vizsgálják, hogy a baktérium szaporodásához, illetve a fertőzés kialakulásához vezető körülmények közül fennáll-e valamelyik. Azokban az épületekben, ahol valamilyen okból eleve nagyobb a kockázat, például a kórházakban, ott a vizsgálati kötelezettség jelent valamelyest költségemelkedést, de ezek olyan vizsgálatok, amelyekre a hazai laboratóriumok is képesek."

A légiós betegségként ismert kór Magyarországon évente 30-40 megbetegedést okoz, Varga Márta azonban azt mondta, az európai tapasztalok alapján ennél több lehet a valós esetszám, előfordulhat ugyanis, hogy az influenzaszerű tünetek maguktól elmúlnak.

"Ez a baktériumcsoport kétféle tünetegyüttest okozhat, ebből a súlyosabb - egy általában halálos kimenetelű - tüdőgyulladást, ez a ritkább, és - egy magától gyógyuló - influenzaszerű megbetegedést okoz."

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet osztályvezetője hangsúlyozta, az uniós tagállamok többségében már létezik hasonló szabályozás és a tapasztalatok azt mutatják, ezzel elejét lehet venni egy komolyabb járványnak.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×