INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A földtörvény ellen szervezett tüntetést a Kisgazdapárt - 25 éve történt

Infostart / InfoRádió
1990. február 10. szombat:

A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt tüntetést tartott Budapesten tiltakozásul a hatályos földtörvény ellen, amely az FKgP szerint túlzott szabadságot ad a termelőszövetkezeteknek a földek kiárusítására. A Hősök terén körülbelül 10 ezer tüntető gyűlt össze, majd a demonstrálók a Népköztársaság útján és a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Parlament elé vonultak.

Kétórás forgalomlassító tüntetést szervezett az MDF mályi és nyékládházi szervezete, az M3-as és a Debrecenbe vezető 35-ös út elágazásánál. A körülbelül száz tüntető az alapvető élelmiszerek árának drasztikus emelése, az alacsony nyugdíjak és a kamatadó bevezetése ellen tiltakozott. A demonstrálók - rendőri felügyelet mellett - tiltakozásuk szövegét tartalmazó szórólapokat osztogattak a helybéli lakosok, illetve a lassításra kényszerülő gépjárművezetők között.

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint miközben megnyílik Magyarország előtt a nemzeti függetlenség és a demokrácia kapuja, a gazdasági romlás beárnyékolja a helyzetet. Ezt Forgács Pál, a TDDSZ elnöke mondta a Tudományos Akadémia kongresszusi termében, ahol második küldöttgyűlésüket tartották a tudományos dolgozók érdekvédői. Forgács Pál hangoztatta, hogy a TDDSZ-nek meg kell találnia az új helyzethez illő stratégiát, különben megtörhet az elsőként megalakult független szakszervezet lendülete.

A Szolidaritás Szakszervezeti Munkásszövetség szerint jelenleg a megosztottság jellemzi a szakszervezeti mozgalmat. A szervezet képviselői sajtótájékoztatójukon elmondták: jelenleg 39 szervezetük működik szerte az országban - többségük vidéken. Azt külön is hangsúlyozták, hogy a SZOT legitimitását csak akkor hajlandók elismerni, ha minden szakszervezet egyenlő feltételek alapján működhet és mérettetik meg a munkahelyeken.

Az Országos Munkaerőpiaci Központ jelentése szerint 1989-ben több mint 192 millió forintot fordítottak a Foglalkoztatási Alapból a munkanélküli-segélyekre. Ebből az összegből több mint 12 ezer munkanélkülit támogattak. Az év utolsó napján 7874 segélyezettet tartottak nyilván. Rajtuk kívül tavaly 4190-en vették igénybe a támogatást, de ők időközben kikerültek a segélyezettek köréből:


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


A címlapról ajánljuk