eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fidesz: Magyarország a kormányváltás óta egyensúlyban tartja pénzügyeit

Magyarország a kormányváltás óta képes egyensúlyban tartani pénzügyeit, harmadik éve 3 százalék alatti az államháztartási hiány, tavaly pedig még a tervezettnél is alacsonyabb volt, és ezt megszorítások nélkül, a családok terheinek csökkentése mellett érte el az Orbán-kormány - közölte a Fidesz-frakció kedden, arra reagálva, hogy az MSZP szerint a kormány "irtózatos megszorítások" árán érte el a 2,1 százalékos államháztartási hiányt.

Józsa István, a szocialisták gazdaságpolitikáért felelős frakcióvezető-helyettese a Magyar Nemzeti Bank kedden közölt adatait úgy kommentálta, hogy a hiánycél teljesült, a hiányérzet maradt, sőt fokozódott.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleménye szerint csoda, hogy Józsa István nyilatkozatát hallva "nem szakad le az ég" azok után, hogy a baloldal nyolcéves kormányzása alatt ezt nem tudta teljesíteni. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok pazarló, hozzá nem értő politikája csaknem Görögország sorsára juttatta Magyarországot - tették hozzá.

Az ország már megfizette a baloldal szélsőséges politikájának árát: az embereket 2002 és 2010 között sorozatos megszorítások sújtották, az országot pedig az Európai Unió büntette - írták.

Szemben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányokkal, amelyeknek egyetlen olyan évük sem volt, amikor felelősen tudtak volna gazdálkodni az ország pénzével, és csak hitelek felvételével voltak képes működtetni az országot, Magyarország ma pénzügyileg stabil. A kormányváltás óta kitartóan tudja őrizni az államháztartási egyensúlyt, a kormány egyetlen fillér hitelt sem vett fel, és eközben csökkentette a családok terheit - hangsúlyozták.

A Fidesz szerint ezzel szemben a Gyurcsány-Bajnai-szövetség ma is a megszorítások pártján áll: minimálbér-csökkentési javaslatuk másfél millió ember fizetését veszélyeztetné, egymillió családtól vennék el a családi adókedvezményt, a munkát terhelő adókat megemelnék, tandíjjal és vizitdíjjal sújtanák az embereket, 40 százalékos adókulcsról beszélnek, bevezetnék az ingatlanadót, és eltörölnék az öröklés illetékmentességét - sorolták.

A baloldal politikája szerint újra a bankok terheit kellene csökkenteni, nem pedig a lakosságét. "Hazánk nem kér többet abból a szélsőséges politikából, amely nyomorba taszította, eladósította és tönkretette Magyarországot" - zárul a Fidesz-frakció közleménye.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×