eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szócska Miklós ismertette az év végi egészségügyi "kasszasöprés" eredményeit

Az egészségügyért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette, mire költi el a kormány az egészségügyben keletkezett 21 milliárd forintos idei tartalékot. Emellett kiemelte: mindent meg fog tenni az egészségügyi kormányzat, hogy ne élesedjenek be a rezidensi felmondólevelek.

Szócska Miklós a tájékoztatón részletezte, hogy az idei "kasszasöprés" során milyen feladatokra mennyi plusz forrást adnak. Döntött a kormány, hogy a 21 milliárd forintos tartalékot a következőképp használja fel:

- 17 milliárd forint jut a közfinanszírozott járó és fekvőbeteg ellátó intézményeknek;
- 1,3 milliárd jut sürgőségi ellátás fejlesztésére;
- 1 milliárd forint megy az intenzív ellátásra;
- a neurointenzív ellátás 200 milliót kap;
- 800 millió forinttal a járóbeteg ellátókat külön ösztönöznék;
- az alapellátás megerősítésére: a korábbi 3,5 milliárd forintot további 300 millióval egészítik ki, a háziorvosok így egyhavi kártyapénzt kapnak idén pluszban;
- 3 hónapról 2 hónapra szállítják le a finanszírozási időt a háziorvosok esetében is;
- a laboratóriumi ellátásnál szintén 3 hónapról 2 hónapra csökkentik a finanszírozási időt, itt 1,7 milliárd forintot tesznek hozzá a finanszírozáshoz;
- 247 millió forint megy az egészségügyi szolgáltatók költségére;
- 14 millió forint kötelező tüdőszűrések támogatására megy, az esélyegyenlőséget tartják szem előtt, a hátrányos helyzetű településekre irányul ez a forrás;
- 10 millió forint jut az egyiptomi sérültek itteni ellátását ellátó intézeteknek.

A rezidensi ösztöndíjpályázatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a cél, hogy néhány év alatt a teljes rezidensi kört bevonjuk ebbe a programba.

Mindent megtesznek az orvosokért

Bejelentette, hogy a rezidensi kassza 300 millió forintos összeget kap a háziorvos és házigyermekorvos rezidensek praxisvásárlására. Ezzel három problémát kívánnak kezelni: betölteni az üres praxisokat, segíteni az idősebb orvosokat, hogy el tudják adni a praxisukat, a fiatalokat pedig abban, hogy megvegyék azt - magyarázta. Ez akár a száz praxist is elérheti - tette hozzá.

"A háziorvosoknak üzenem, hogy kőkemény gazdálkodással mindent a bérekre fogunk fordítani" - emelte ki. "Ezt tudtuk letenni az ünnepi asztalra: munkahelyek megtartását, a frontvonalban dolgozók megerősítését, alapellátás megerősítését. Ez egy sivatagi túlélőtúra" - vélekedett.

Figyelik a helyzetet

Kérdésre válaszolva Szócska Miklós úgy fogalmazott: az ágazat aggódó képviselői szerinte átértékelik a korábbi nyilatkozataikat, miután meghallják ezeket a bejelentéseket. "Mindent meg fogunk tenni, hogy ne élesedjenek be az orvosi felmondólevelek. De persze gondolkodunk kell azon is, hogy hol keletkezhet ellátási zavar" - ismerte el. "Ez minden honfitársunk ünnepi nyugalmát is szolgálja" - fűzte hozzá.

A vizsgálatról elmondta: az egészségügy igazgatása dolgozik ezen, ez egy természetes cselekvéssor eleme. "De mindent megteszünk azért, hogy ez ne következzen be" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×